DRUGA STRANA ŽIVOTA S CELEBRALNOM PARALIZOM Srcem za najpotrebitije

Snježana Ćatović, Udruga osoba s cerebralnom paralizom »Srce« Split

Udruga »Srce« nastala je 1995. u Splitu iz potrebe roditelja djece s cerebralnom paralizom da osiguraju kvalitetne terapijske i zabavno-kulturne aktivnosti te da se zajedno educiraju o svojim pravima. Tijekom godina aktivnosti su se mijenjale kako su djeca odrastala, a mijenjale su se i potrebe i interesi. No cilj je ostao uvijek isti – poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u svim područjima života: obitelj, zdravlje, obrazovanje, šport i rekreacija, mobilnost i inkluzija, pristupačnost, samopoštovanje, samozastupanje, socijalizacija, rušenje predrasuda, zaštita prava te informiranje. Udruga danas okuplja 68 članova: osobe s invaliditetom (od 15 do 37 godina) i njihove roditelje. Neki su članovi teško pokretni, neki imaju problem s vidom, sluhom i govorom, uglavnom većina ima nekoliko dijagnoza. Svi trebaju asistenciju druge osobe za obavljanje osnovnih životnih funkcija: kretanje, hranjenje, higijena. Udruga nastoji ispuniti potrebe svojih članova. Tako na primjer u glazbenoj radionici razvijaju osjećaj za ritam, memoriraju tekst i melodiju, jačaju samopoštovanje i razbijaju strah pri javnom nastupu, ruše stereotipe i predrasude, u likovno-okupacijskoj radionici razvijaju osjećaj za boju i oblike te izražavaju svoj emocionalni svijet i maštu, a korektivna gimnastika, bowling, boćanje i terapijsko jahanje pomažu im u motorici i spretnosti. Izložbama, nastupima i sudjelovanjem u kulturnom i javnom životu grada dokazuju da je inkluzija moguća i potiču druge udruge na suradnju. Udruga provodi projekt usluge osobnih asistenata preko Ministarstva demografije i EU-a.

Cilj je ostao uvijek isti – poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u svim područjima života: obitelj, zdravlje, obrazovanje, šport i rekreacija, mobilnost i inkluzija, pristupačnost, samopoštovanje, samozastupanje, socijalizacija, rušenje predrasuda, zaštita prava te informiranje.

Udruga »Srce« 2004. odigrala je svoju prvu predstavu »Podignimo jedra« redateljice Dijane Gerić. S tom je predstavom nastupala na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a nakon toga nižu se brojni koncerti, mjuzikli i predstave, kao i brojne nagrade i priznanja. Članovi udruge vole izazove, vole putovati, posjećivati muzeje, zajednički odlaziti u kino, nastupati na Danima volonterskoga rada, uključuju se i sami u humanitarne aktivnosti, primaju u goste osobe iz javnoga i kulturnoga života: športaše, glazbenike, glumce, književnike.

Udruga često putuje i na hodočašća (Lurd, Sinj, Vepric) na kojima se članovi duhovno obnove i okrjepe. Udrugu vode majke koje surađuju koliko mogu s obzirom na svoje obveze. Nakon 23 godine udruga ima nove prioritete: razvoj stambenih zajednica. Kada ostare, roditelji žele da njihova djeca nastave živjeti kao velika obitelj. Njihova vizija nije nemoguća ako je prepozna i zajednica. Po tome će i naše društvo pasti ili položiti ispit humanosti, empatije i poštivanja ljudskih prava.