DRŽAVNO NATJECANJE IZ VJERONAUKA O 50. OBLJETNICI »VJERONAUČNE OLIMPIJADE MALOGA KONCILA« Novi naraštaj »dječice predrage« okupila draga hrvatska svetišta

Snimio: B. Čović | Državno natjecanje iz Vjeronauka o 50. obljetnici »Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila«
U okrilju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, popularne »zagorske katedrale« u Pregradi – mjestu u kojem je prije točno 50 godina planula baklja »Vjeronaučne olimpijade« Maloga koncila – održana je državna završnica istoimenoga natjecanja iz Vjeronauka za osnovne i srednje škole

Smješteni u Termama Tuhelj, najbolji vjeroučenici iz svih hrvatskih (nad)biskupija od 8. do 10. svibnja održali su svoje natjecanje te u nepuna dva zagorska dana izbliza upoznali taj dio naše domovine. Zahvaljujući gostoljubivim domaćinima iz Pregrade, obišli su dvor Veliki Tabor, Muzej Pregradu, Hušnjakovo u Krapini, kao i svetišta na Trškom vrhu i u Pregradi – kao dva iz niza mjesta koja su ove školske godine upoznavala sa stranica knjige »Naša draga svetišta«, građe za natjecanje koju je pripremio vjeroučitelj Tomislav Krušlin. Državno povjerenstvo »Vjeronaučne olimpijade« – uz Nacionalni katehetski ured HBK-a i Agenciju za odgoj i obrazovanje te Ured za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije kao organizatore natjecanja – stavilo je mladim »olimpijcima« pred oči i srca baš hrvatska svetišta, kao mjesta posebne Božje blizine i čuvare nacionalnoga, vjerničkoga i kulturnoga identiteta.

Isusovi »mili-junaci«

Nakon svečanoga otvorenja natjecanja u Srednjoj školi Pregrada i pozdravnih riječi gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja, zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasne Petek i domaćega župnika Ivana Mikeca, vjeronaučni olimpijci u dva dana nadmetali su se u dvije već uobičajene »discipline« natjecanja. Pismeni test, koji donosi većinu bodova, pisali su 9. svibnja u Srednjoj školi i OŠ Janka Leskovara u Pregradi, a dan kasnije u Termama Tuhelj drugoj »disciplini« znanoj kao »Tko želi biti Isusov mili-junak« – koja redovito izaziva najviše uzbuđenja jer odlučuje pobjednika – pristupilo je po pet najbolje plasiranih ekipa u obje konkurencije. Uz tri prvoplasirane ekipe, bile su to među osnovnoškolcima još OŠ Dragutina Tadijanovića i OŠ Lotrščak, obje iz Zagreba, te Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku i Srednja škola Zlatar među srednjoškolcima, a u kategoriji trogodišnjih škola bilo je sveukupno tek pet ekipa.

Sva zlata u Požešku biskupiju
Pobjedničku ekipu osnovnoškolaca iz Nove Gradiške čine Marta Pernar, Nikola Lovrić, Korina Ljubičić i Ella Conjar, uz mentoricu Andrijanu Petrović. Srednjoškolce iz Gimnazije Nova Gradiška predvodio je mentor Marko Milaković, a u ekipi su bili Monika Delić, Nastja Lovrić, Edi Conjar i Domagoj Ivanišević. Ekipu Obrtničke škole iz Požege, prvu pobjedničku u novoj kategoriji, činili su Karlo Bušić, Katarina Pavlić, Anamaria Skorup i Vinko Peula, a mentor im je bio Jozo Glibo.
Druga mjesta osvojile su OŠ Tučepi, I. gimnazija iz Zagreba te Obrtničko-tehnička škola iz Slavonskoga Broda, a trećeplasirane su ekipe OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića, III. gimnazije iz Zagreba te Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka.
Zasijano sjeme dobrote

Uz bogate predviđene kulturno-edukativne programe, olimpijci su u zajedništvu i novostvorenim prijateljstvima slavili i misu, koju je za njih predvodio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, uz koncelebraciju još desetak svećenika te glazbenu pratnju klape vjeroučitelja i pregradskoga zbora »Zvončići«. U uvodnom dijelu podsjetio je na svećenike Živka Kustića, Luku Depola i druge članove uredništava »Glasa Koncila« i »Maloga koncila«, koji su prije 50 godina pokrenuli »Vjeronaučnu olimpijadu« te se godinama ugrađivali u njezino odvijanje i rast, pridonoseći tako i vjerskomu rastu tolikih naraštaja mladih. U prigodnoj propovijedi biskup Gorski mladim je vjeronaučnim olimpijcima poručio da se – u svijetu i dobu u kojem se često »zlo nameće, a dobro ostaje u pozadini« – trebaju udružiti u dobru te da je i njihovo natjecanje pravi primjer takva okupljanja, nadodavši kako je uvjeren da je »u svim mladima koji su sudjelovali u Vjeronaučnoj olimpijadi, a u pedeset godina bilo je na desetke tisuća djece koja su sudjelovala u učenju i natjecanju, ostalo zasijano sjeme dobra, koje je u svakom od njih raslo«.

Susret s »olimpijcima« iz 1973.

Na poseban način, uoči misnoga slavlja, to su potvrdili i posebni gosti jubilarnoga natjecanja – sudionici prve »Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila«, održane prije točno 50 godina. Tako su današnji natjecatelji imali priliku vidjeti i upoznati svoje prethodnike – kako one iz ekipe Pregrade, koja je 25. ožujka 1973. zapalila prvu olimpijsku baklju na prvom održanom prednatjecanju, tako i članove ekipe Goričan koja je 1. svibnja iste godine na zagrebačkoj završnici, na pozornici Nadbiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu osvojila prvo mjesto i dobila priznanja iz ruku tadašnjega zagrebačkoga nadbiskupa Franje Kuharića (čiji lik resi i vrijedne medalje »Glasa Koncila«, dodijeljene ovogodišnjim pobjednicima i organizatorima).

Zlatne medalje, u jubilarnoj godini, nadmećući se u poznavanju teme »Naša draga svetišta«, dohvatili su najbolji među 20 osnovnoškolskih i 20 srednjoškolskih ekipa: OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške i Gimnazije Nova Gradiška. U konkurenciji trogodišnjih srednjih škola, koje su ove godine probno imale svoje prvo natjecanje, pobjednici su također bili iz Požeške biskupije: Obrtnička škola iz Požege

U programu kroz koji su vodili pregradski župnik Ivan Mikec (najzaslužniji za okupljanje prvih olimpijaca) i urednik »Maloga koncila – Maka« Vojmil Žic, prisutne Fanika Kancir i Štefica Pasarić iz Pregrade te Marija Špoljarić, Josip Špoljarić, Stjepan Sinković i Stjepan Horvat iz Goričana posvjedočili su koliko im je u sjećanju – a još više osjećanju – ostala uspomena na to prvo natjecanje. Posebice na njihove voditelje – tadašnjega pregradskoga župnika Branka Ivanjka, kao i s. Karmen Hajdinjak, koju su visoke godine spriječile da i sama dođe na proslavu priređenu u čast prvim pobjednicima (iz čije su ekipe nedostajale još Željka Fileš i Nada Zadol). U žaru pravoga olimpijskoga zajedništva, upravo mladalački poletno, prvi vjeronaučni pobjednici prisjetili su se kako su 1973. godine za nagradu došli do Rima i pape Pavla VI., koji ih je dočekao riječima: »Evo, to su Hrvati, pobjednici natjecanja što nosi ime ‘Vjeronaučna olimpijada’. Olimpijadu su organizirale novine ‘Mali koncil’. Svrha je toga natjecanja produbiti poznavanje Svetoga pisma i nauka vjere. Dobro došli, dječice predraga!« U sklopu susreta s njima u najkraćim je crtama sažeto izneseno i polustoljetno trajanje »Vjeronaučne olimpijade«, koja je – iz župnih vjeronaučnih okupljanja u molitvi, igri i natjecanju – prerasla u službeno Državno natjecanje iz nastavnoga predmeta Vjeronauka, od 2000. za osnovnoškolce i 2005. za srednjoškolce. Ne gaseći svojega plamena, a uvijek kao ekipno natjecanje i događaj na čijoj se završnici okupe predstavnici doslovno svih hrvatskih (nad)biskupija, svjedočeći i tako zajedništvo, jedinstvo i povezanost Crve u narodu, ali i otvorenost prema društvu i svakidašnjici. Baš kao u Pregradi 2023., na jubilejskoj »Vjeronaučnoj olimpijadi«.

Sudionici natjecanja u pregradi 2023.
Do državne završnice iz Vjeronauka kroz prednatjecanja i (nad)biskupijska natjecanja došle su sljedeće ekipe u osnovnoškolskoj konkurenciji: OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Lotrščak i OŠ Trnjanska iz Zagreba, OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića i OŠ Vladimira Deščaka iz Svete Nedelje (Zagrebačka nadbiskupija), OŠ Tučepi i OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela (Splitska nadbiskupija), OŠ Zamet iz Rijeke (Riječka nadbiskupija), OŠ Blaža Tadijanovića iz Slavonskoga Broda (Đakovačko-osječka nadbiskupija), OŠ Smiljevac (Zadarska nadbiskupija), OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške (Požeška biskupija), OŠ Trnovec (Varaždinska biskupija), OŠ Sidonije Rubido Erdődy iz Gornje Rijeke (Bjelovarsko-križevačka biskupija) OŠ Antuna Klasinca iz Lasinje (Sisačka biskupija), OŠ Brodarica (Šibenska biskupija), OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca (Gospićko-senjska biskupija), OŠ Marije i Line iz Umaga (Porečko-pulska biskupija), OŠ Ston (Dubrovačka biskupija), PŠ Vrh – OŠ Fran Krsto Frankopan Krk (Krčka biskupija) te OŠ Supetar (Hvarska biskupija).
Među srednjoškolcima do završnice su stigle I. gimnazija, III. gimnazija i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba te SŠ Zlatar (Zagrebačka nadbiskupija), Nadbiskupijska klasična gimnazija »Don Frane Bulić« i IV. gimnazija »Marko Marulić« iz Splita te Gimnazija Dinka Šimunovića iz Sinja (Splitska nadbiskupija), Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci (Riječka nadbiskupija), Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku (Đakovačko-osječka nadbiskupija), Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti Zadar (Zadarska nadbiskupija), Gimnazija Nova Gradiška (Požeška biskupija), SŠ Tina Ujevića iz Kutine (Sisačka biskupija), SŠ Petra Šegedina iz Korčule (Dubrovačka biskupija), Medicinska škola Varaždin (Varaždinska biskupija), Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina (Gospićko-senjska biskupija), SŠ Ivana Meštrovića Drniš (Šibenska biskupija), Pazinski kolegij (Porečko-pulska biskupija), SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir« iz Krka (Krčka biskupija), SŠ Dragutina Stražimira iz Svetoga Ivana Zeline (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i SŠ Bol (Hvarska biskupija).
Prvi put natjecanju su se pridružile i trogodišnje srednje škole, za početak i probno njih pet: Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka i Ugostiteljska škola Opatija (Riječka nadbiskupija), Obrtnička škola iz Slavonskoga Broda (Đakovačko-osječka nadbiskupija), Obrtnička škola Požega (Požeška biskupija) i Obrtnička škola Koprivnica (Varaždinska biskupija).