DUHOVNA STRANA AUTOCESTE KOD DEMERJA Blizu naplatnih je kućica i »kućica molitve«

Samoborsko-jastrebarskim krajem (81) Kapela sv. Petra i Pavla u Demerju

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Petra i Pavla u Demerju

U stupničkoj župi sv. Ivana Nepomuka s južne strane autoceste Zagreb – Karlovac smještena su naselja Demerje, Hrvatski Leskovac i Brezovica. U Demerju, poznatu i po nazivu dijela ceste na kojem se prije Zagreba naplaćuje cestarina, na raskrižju putova u Demerskoj ulici nalazi se kapela posvećena sv. Petru i Pavlu. U njoj je postavljen popis sa zahvalom pojedincima, udrugama ili poduzećima koji su novčano pridonijeli gradnji kapele te onima koji su sudjelovali u organizaciji svečanosti kod kapele, koja je izgrađena 2007. godine.

Kapela se nalazi na malom ograđenom prostoru. Velika lučna vrata na prednjem dijelu četvrtaste građevine zaštićena su stiliziranim rešetkastim pokrovom od kovana željeza. Trokutasto krovište, u kojem se nalazi sat, ima postavljen križ i natpis s upisanom godinom gradnje. Na bočnim su zidovima veliki prozori, koji su također zaštićeni stiliziranom rešetkom od kovanoga željeza. Ravni začelni zid ima policu na kojoj su postavljeni drvodjeljski izrađeni kipovi sv. Petra i Pavla s njihovim simbolima: ključevima i svitkom kod sv. Petra te mačem i knjigom kod sv. Pavla. Kipove je izradio naivni umjetnik Stjepan Balažin iz Remeta. Iznad njihovih glava na zidu je drvena ploča s natpisom »Sv. Petre i Pavle, molite za nas«. Od istoga je materijala i oltarni stolić s raspelom i svijećnjacima postavljenim ispred zidne police i naslovnih svetaca.

Mise se održavaju u domu mjesnoga odbora nedjeljom u 10.30, a na velike blagdane u 17.30 ili 19 sati. Na Badnjak misa je u 21 sat, a na Božić u 11.30. Proštenje je u nedjelju nakon blagdana sv. Petra i Pavla (29. lipnja) u 18.30. U godini se ispred kapele održi dvadesetak misa koje župnik objavljuje u župnom listiću.