ETNOSELO BRIJEG SV. MARTINA Drvena spomencrkva

Na obroncima Medvednice (64)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Martina u Slanom Potoku

Brijeg sv. Martina ili Hrenov brijeg u Slanom Potoku uređen je od g. 2008. do 2011. uz pomoć pojedinaca, gornjostubičkih udruga (posebno udruge »Gornjostubička luč« koja je upravitelj brijega), Općine, Vodovoda, Hrvatskih šuma, županije i župnoga ureda. Prema zamisli Dubravka Škrlina Hrena osmišljen je projekt vjerske i kulturne tradicije. Jezgru etnosela čini izgrađena drvena kapela sv. Martina na spomen njegove 1700. obljetnice rođenja (316. – 2016.) i 800. obljetnice župe sv. Jurja iz Gornje Stubice (1209. – 2009.). Ostale objekte u selu čine stambene i gospodarske »hižice«, staro groblje s kapelom sv. Brcka (blagoslovljena 13. studenoga 2015.), biblioteka sa 700 knjiga (iz g. 2012.), križni put s kalvarijom, mlin, Biblijski vrt (iz g. 2013.), vinograd, lovačka čeka i kapela Majke Božje Gornjostubičke na Vidikovcu (blagoslovljena 10. studenoga 2013.). Svi oni koji su sudjelovali, zamislima, donacijom, radom ili izgradnjom zapisani su na spomenpločama svakoga objekta posebno.

Drvena kapela sv. Martina ima oblik latinskoga križa s trostranim svetištem u kojem je na oltarnoj niši postavljen kip svetca, a na zidovima slike Majke Božje s Djetetom, sv. Valentina i postaja križnoga puta. Ulazi se ispod nadstrešnice i dvokatnoga zvonika ispred pročelja na kojemu je upisana obljetnica župe. S vanjske strane kapele nalaze se bočni prozori i dvije otvorene ispovjedaonice te oltarić s kipom sv. Martina uz kojega je guska. Kapelu sv. Martina i cijeli brijeg blagoslovio je Marko Ocvirek zajedno sa svećenicima Škrlinom Hrenom i Ivanom Špoljarom 23. kolovoza 2009.

Misa se slavi u nedjelju nakon blagdana sv. Martina (11. studenoga) u 12 sati. Planinarske staze povezuju brijeg sv. Martina s kapelama Gospe Snježne u Šokotu i Majke Božje Gornjostubičke na Vidikovcu, a preko Medvednice s Gorščicom, Tepčinom špicom, Hunjkom i Čučerjem.