FENOMEN KAPELICE SV. ANTUNA U GRADNI Seljani utkali Radićevu žrtvu u kapelicu

Samoborskim krajem (5) Kapela sv. Antuna Padovanskoga u Gradni

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Antuna Padovanskoga u Gradni

U samoborskom selu Gradni 1933. godine izgrađena je kapela sv. Antuna Padovanskoga, a na spomenploči pročelja piše: »Ovaj Božji dom je zadužbina sela Gradne posvećena uspomeni učitelja i vođe hrvatskoga naroda Stjepana Radića i svih ostalih mučenika palih za slobodu Hrvatske.« Iznad ploče postavljena je Radićeva slika. On je umro 8. kolovoza 1928. od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini.

Kapela je jednostavnoga četvrtastoga tlocrta s trostranim završetkom apsidalnoga dijela. Na pročelju su ostakljena ulazna vrata s lučnim završetkom, spomenpločom, slikom Stjepana Radića i okruglim prozorčićem u trokutastom zabatu krovišta. Nad krovištem se uzdiže mali zvonik šiljastoga krova sa završnim križem. Oko kapele postavljena je betonska stilizirana ograda s ulaznim vratima od kovanoga željeza. U unutrašnjosti, koje ima otvoreno stropište prekriveno lamperijom, na povišenom dijelu svetišta postavljen je kameni oltarni stol na dvije noge ispod kojega se nalazi posvetni kamen s upisanom 1935. godinom. Na zidu u središtu je raspelo s korpusom Krista, a bočno kipovi sv. Antuna koji u rukama drži djetešce Isusa i Blažene Djevice Marije s malim Kristom. Tamo su još slike Srca Isusova i Marijina. Na bočnim zidovima probijen je sa svake strane po jedan veliki prozor, a prozor na desnoj strani je vitražni i poklon je seljana Celine iz g. 1935. Kapela pripada župi sv. Anastazije iz Samobora.

Mise su u nedjelju poslije ili na blagdan sv. Antuna 13. srpnja. Istoga je dana proštenje u 11 i 16 sati. Misa polnoćka je na Badnjak. U župi se svake nedjelje slavi desetak misa.