DRUGA ŽUPA NA RABU JE U LOPARU Župna crkva sv. Ivana Krstitelja

Na otoku Rabu (24)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Loparu

Najzapadnije dijelove otoka Raba zauzima Lopar s naseljem, dvjema velikim pješčanim plažama, gustom šumom te trajektnim vezama s Krkom i Senjom.

Druga samostalna župa na Rabu je Lopar iz g. 1715. posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Biskup Vicenco Lessio (Korčulanin, a kasnije krčki biskup), koji je 30. rujna 1715. proglasio župu, uvjetovao je da se prvo napravi kuća za župnika, koju su Loparani izgradili. Prvi župnik, Antun Tesser Rabljanin, ustoličen je 2. listopada iste godine i jedan je od 45 svećenika upravitelja župe od početka do danas.

Crkva je izgrađena u središtu mjesta, a sadašnji oblik dobila je obnovama tijekom 19. i 20. st. kad su izgrađene dvije kapele. Najnovija obnova iz g. 2005. i 2006. napravljena je sredstvima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Poljepšanu crkvu, na kojoj su otvorena dva velika prozora i dodana rozeta na pročelju, blagoslovio je krčki biskup Valter Župan 27. prosinca 2005. U crkvi je postavljen križni put autorice Ane Skušek Paparić koji je blagoslovljen 25. veljače 2007. Za 300. obljetnicu samostalne župe 4. listopada 2015. krčki biskup Ivica Petanjak blagoslovio je novi kip sv. Ivana Krstitelja, rad kipara Vida Vučka, na trgu ispred crkve.

U četvrtastoj lađi crkve ravna stropa u povišenu svetištu na začelnom zidu postavljeno je svetohranište i slika s prikazom okrunjene Blažene Djevice Marije s Djetetom, sv. Kristoforom i sv. Ivanom Krstiteljem. U bočnoj kapeli nalazi se raspelo s korpusom Krista. Zvonik je dograđen s desne strane crkve.

U župi se slavi blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja, a mise su nedjeljom u 10, radnim danima u 19, a srijedom u 8 sati.