FESTIVAL KOJI KRASI OPUŠTENOST U Krapini se već 25 godina dobro čini – dobrom glazbom

Snimio: T. Puljek | 25. Krapinafest - festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe

Slučajnoga prolaznika krapinskim ulicama u subotu 22. listopada moglo je nemalo iznenaditi što najglasniji zvuk koji je do njega dopro te večeri nije bila uobičajena buka kafića, već mnogoglasni napjev šansone »Krist na žalu« koji je odjekivao iz krapinske crkve sv. Katarine. Ondje je, naime, u organizaciji Zajednice Bolji svijet i Franjevačkoga samostana u Krapini zajedničkom izvedbom svih sudionika zaključen jubilarni 25. Krapinafest – festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe. I dok su se tomu slučajnomu prolazniku u osluškivanju mogli pridružili i brojni slušatelji Radija Kaj, Hrvatskoga katoličkoga radija, Radiopostaje Mir Međugorje, Radija Marije, Kajscene i Zagorskoga radija, kao i gledatelji Laudato televizije, kakva se povijest krije iza imena »Krapinafesta« najprije su mogli doznati njegovi posjetitelji na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto.

Priča o duhovno-glazbenom festivalu koji zbog izostanka natjecateljskoga karaktera krasi opuštena atmosfera seže još u 1993., a neodvojiva je od samostana manje braće. U njegovu je okrilju baš te godine osnovan Zbor mladih Krapina te je još iste godine održao prvi božićni koncert »Radujte se narodi«, koji se održava sve do danas. Aktivnost zbora pridonijela je i brzom osnutku krapinskoga bratstva Franjevačke mladeži, koja je ubrzo postala i pokretačem brojnih župnih humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina. Upravo su uz potporu framaša i franjevaca Ivan i Marija Benc 1997. u krapinskoj crkvi organizirali prvi Krapinafest, koji je kroz 25 godina u festivalskoj dvorani ugostio ponajbolja imena duhovne glazbe iz Hrvatske, ali i inozemstva: Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

Festivalu su se i ove godine pridružili umjetnici s kojima su članovi Zbora mladih Krapina proteklih godina ostvarili dobru suradnju: Željka Marinović, Antonio Tkalec, Davor Terzić, Matija Antolić i band Živim te zborovi Kikići i Genijalci, a sudionicima su uručena i priznanja za doprinos promociji suvremene duhovne glazbe i dugogodišnju potporu festivalu. O njegovim je plodovima posvjedočio i sam Benc, ističući da je dosad nastupilo više od 200 izvođača s oko 400 novih pjesama. Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva, od kojih su mnoga ostala do danas. Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekada i dvostruki, zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine«, istaknuo je.

U ime provincije kao pokrovitelja festivala provincijalni misnistar o. Krišto na jubilarnom je Krapinafestu uputio čestitku u kojoj se mogu pronaći i glazbenici i organizatori, i franjevci i framaši, ali i svi oni koji su kroz 25 godina slušali opjevanu Božju riječ. Jer i taj je jubilej potvrda da je »slučajnih prolaznika« na Krapinafestu – najmanje.

Darko Fiket / lt