KLANJATELJICE U ŽUPI MAJKE POVRATNIKA Redovnice koje s Vukovarom žive svaki dan

klanjateljica Krvi Kristove
Snimio: V. Janjić

Nakon svakoga 18. studenoga, kada se ugase nacionalni reflektori usmjereni na Vukovar, hrvatski Grad Heroj vraća se u svoju svakidašnjicu. Nju tiho, već dva puna desetljeća, molitvom i radom oplemenjuju redovnice iz Družbe klanjateljica Krvi Kristove.

Sve je započelo još početkom 2003. godine kada je tadašnja provincijalna poglavarica s. Bernarda Krištić uputila molbu na Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu, sljedećega sadržaja: »Oče nadbiskupe, molim odobrenje za djelovanje naše redovničke zajednice u Vašoj ratom pogođenoj nadbiskupiji i apostolski blagoslov za ovaj naš novi početak među narodom koji se polako vraća na svoja razrušena ognjišta i nastoji ponovno izgrađivati materijalni i duhovni dom. Neka nazočnost sestara u Vašoj nadbiskupiji bude na korist i spasenje duša, za koje je Krist prolio svoju Krv. Želimo da naše sestre svojim tihim i skromnim radom i svojom prisutnošću u ovom mjestu, klanjajući se Krvi Jaganjčevoj i prinoseći je za potrebe i spasenje ljudi ovoga kraja, budu znak nade i pomirenja!«

Majka Povratnika preko sestara bdije nad svojom vukovarskom djecom

Nekoliko tjedana prije Dana sjećanja sestre su u Vukovaru organizirale zahvalni susret za 20 godina svojega pastoralnoga djelovanja u župi sv. Josipa radnika, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, a osim s. Danijele Borščak, s. Milke Marković i s. Ljiljane Marić došle su i druge sestre koje su ondje djelovale. Susretu je nazočila i sadašnja provincijalka s. Zdravka Leutar, uz nju i njihove starije i mlađe sestre te novakinje i postulantice. Sestre su pozvale i župnike koji su tijekom 20 godina surađivali sa sestrama, a stigli su o. Ante Perković, o. Vjenceslav Janjić, o. Slavko Milić i sadašnji župnik o. Ivan Bošnjak. Mnogobrojni vjernici, osobito članovi Molitvene zajednice Klanjateljica Krvi Kristove, sudjelovali su na misi, recitalu »Nepokorenomu gradu Vukovaru« autorice Ljerke Car Matutinović te slavlju u dvorani bl. Alojzija kardinala Stepinca.

Nizala su se i sjećanja na redovnice koje su ondje djelovale: s. Zrinku Ramljak koja je bila misionarka u afričkoj zemlji Beninu, a po povratku se posvetila skrbi i obilasku bolesnih i nemoćnih, s. Maristelu koja se brinula za djecu i poučavala ih sviranju te s. Mare Župarić, osobito zauzetu u vjeronauku. Majka Božja Fatimska, koja se u toj župi slavi i kao Majka Povratnika, i preko sestara, danas bdije nad svojom vukovarskom djecom. (VTJ)