FILM O ARETHI FRANKIN Do poštovanja i slobode

Respect
»Respect« (Respect/Poštovanje); biografska drama; redateljica: Liesl Tommy; glume: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Kimberly Scott

Američko-kanadski biografski film »Respect« u dva i pol sata trajanja donosi pregled cijeloga života jedne od najvećih pjevačica svijeta, »Kraljice soula«, kako su je nazivali, Arethe Franklin (1942. – 2018.), koja je doista imala jedinstven glas i sve pjevala iskreno i srcem. Naslov filma ujedno je naslov jedne od njezinih najvažnijih i najboljih pjesama, prekretnice u životu koja ju je vodila do poštovanja i posebice samopoštovanja te pronalaženja vlastitoga glazbenoga izričaja.

Film je prepun događaja iz Arethina života, ali ih uglavnom donosi kratko ne ulazeći u pojedinosti. To je dobro jer su time izbjegnuti skandali, a njezin bolan i težak osoban život uspješno je prikazan ispunjen vjerom, evanđeljem i Duhom Svetim, u čije je vodstvo uvijek vjerovala. Naime, rođena je u vjerničkoj obitelji, otac joj je bio baptistički pastor (Whitaker), ali je unatoč tomu doživjela zlostavljanja i omalovažavanja. Glazba i prirodan, od Boga dan savršen glas, bili su joj oslonac i put do svjetskoga priznanja. Usto, bila je s obitelju trajan borac za ljudska prava, a odrastala je u doba segregacije u Americi. Planetarno je poznata njezina interpretacija pjesme »Amazing grace« (Milost). Tako je naslovljen i dokumentarni film u kojem su snimljena dva njezina koncerta iz 1972. godine u Los Angelesu, a lani je prikazan na ZagrebDoxu.

Film »Respect« pun je glazbe i pjesama. Arethu Franklin izvrsno utjelovljuje Jennifer Hudson.