FILM O HRABROJ HUMANITARKI BUDISAVLJEVIĆ Vješto spojeni igrani, dokumentarni i arhivski dijelovi

Dnevnik Diane Budisavljević
»Dnevnik Diane Budisavljević«; igrano-dokumentarna drama; redateljica: Dana Budisavljević; glume: Alma Prica, Livio Badurina

Nakon što je pobijedio u Puli, film »Dnevnik Diane Budisavljević«, redateljice i scenaristice Dane Budisavljević, prikazan je na Motovunskom filmskom festivalu. Dana Budisavljević prva je žena u samostalnoj Hrvatskoj koja je dobila Veliku zlatnu arenu te druga koja je dobila Zlatnu arenu za režiju. Film je osvojio još dvije Zlatne arene, za montažu i glazbu, nagradu publike Zlatna vrata Pule te nagradu filmskih kritičara međunarodne udruge FEDEORA.

Tragični događaji

To je igrano-dokumentarna drama snimljena crno-bijelom fotografijom. U njoj su vrlo vješto spojeni igrani, dokumentarni i arhivski dijelovi u skladnu cjelinu. Tema je važna pa je uložen dugotrajan trud da se istraže i prikažu tragični događaji u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o spašavanju više o deset tisuća srpske i židovske djece, što je potaknula Diana Budisavljević, Austrijanka i katolkinja, udana za zagrebačkoga liječnika Julija Budisavljevića, pravoslavca. Pripadali su građanskoj klasi, a njezino podrijetlo bilo je nepoželjno u političkim režimima. Objavljen je njezin dnevnik, prema kojem su snimljene igrane scene s Almom Pricom u glavnoj ulozi. Umetnute su pronađene arhivske snimke, a na jednoj se vidi i Diana Budisavljević.

Scena susreta sa Stepincem

Posebno su dojmljivi dokumentarni dijelovi u kojima se četvero nekadašnje spašene djece prisjeća toga vremena. Poglavito je dirljivo svjedočanstvo Živka koji o sebi ne zna nikakve podatke.

No Diana, ta hrabra humanitarka, vodila je pomno kartoteku, koju su joj odmah po završetku rata 1945. oduzeli. U filmu je kratka scena njezina susreta s nadbiskupom Alojzijem Stepincem (Badurina). Navedeno je također da je zahvaljujući katoličkomu svećenstvu udomljeno pet tisuća djece.