ANIMIRANA NOINA ARKA Raspjevane životinje

Noina arka: glazbena pustolovina
»Noina arka: glazbena pustolovina« (Arca de Noé / Noah’s Ark); obiteljski, glazbeni, animirani film; redatelji: Sergio Machado, Alois Di Leo, René Veilleux; glasovi: Dino Jelusić, Jan Kovačić, Bojan Navojec

Biblijska starozavjetna priča o Noi i njegovoj arci zanimljiva je za mnoge ekranizacije, kako igranih filmova za odrasle gledatelje tako i animiranih filmova za djecu i cijele obitelji. Nadahnula je i scenariste koji su se na nju oslanjali samo u gradnji arke i 40-dnevnom putovanju, a nadodali su izmaštane priče o životinjama i njihovim pustolovinama.

Tako brazilski animirani obiteljski film »Noina arka: glazbena pustolovina« dodaje obilježja brazilske kulture i ljudi te pticu koja prati golubicu u traženju zemlje. Tu su Noa, supruga Ruta i kći Suzana te mnogo životinja koje svojim antropomorfnim izgledom i govorom alegorijsko-metaforički simboliziraju ljude i njihove osobine u današnje doba.

Zaplet pokreću dva miša, Vini i Tom, pjesnik i glazbenik, koji su se zbog straha od jake kiše uspjeli popeti na arku i time poremetili plan da se ondje nađe po jedan par od svake životinjske vrste. Njihova umjetnička sklonost omogućila je da film obiluje glazbom i pjesmama nadahnutim djelima brazilskoga pjesnika, glazbenika i pjevača Viniciusa de Moraesa (1913. – 1980.).

No Vini i Tom pomažu i da se očuva mir i zajedništvo među životinjama, mesožderima i biljožderima, da ima dovoljno hrane za sve, ali i organiziraju natjecanje u pjevanju. Slona se svi boje jer je najveći, a lav, koji sebe smatra kraljem životinja, mora naučiti lekciju poniznosti. Žohar Alfonso je poput menadžera i producenta i utjelovljuje mnoge manipulacije koje postoje u raznim zabavnim programima…