FILM »VELIKI ZLI LISAC I DRUGE PRIČE« Kad se zamijene uloge…

Veliki zli lisac i druge priče
»Veliki zli lisac i druge priče« (Grand Méchant Renard et autres contes); animirani film; redatelji: Benjamin Renner i Patrick Imbert; glasovi: Guillaume Darnault, Céline Ronté

Izvrsnomu francuskomu obiteljskomu filmu »Veliki zločesti lisac i druge priče« redatelja Benjamina Rennera i Patricka Imberta publika na »Animafestu« dodijelila je nagradu za najbolji film. Upravo je dobio i nagradu za najbolji francuski dugometražni animirani film na festivalu u Annecyju, a početkom godine francuske nagrade César i Lumiere, također za najbolji film. Odličan je primjer zabavnoga i inteligentnoga filma.

Nastao je prema stripu Benjamina Rennera, čiji je film »Ernest i Celestina« prikazan na »Animafestu« 2013. godine. Odlikuje ga jednostavnost crteža, karikaturalnost pri crtanju likova, akvarelom oslikana pozadina nježnih boja, razigranost i u pokretu i u govoru, u kojem dosjetke vrcaju svaki čas i često iznenade gledatelje posebnom duhovitošću, dovitljivošću, satiričnošću, ironijom. Ali potka pouke nenametljivo se provlači, jer je to zapravo basna. Film je sastavljen iz tri dijela, tri priče: »Isporuka bebe«, »Veliki zli lisac« i »Spasiti Božić«. Životinje su glavni protagonisti, ali u izmijenjenim ulogama od prirodnih. Povezuje ih lik lisca koji donekle podsjeća na lik iz srednjovjekovne francuske književnosti, iz spjeva »Roman o Liscu«. Svi su likovi vrlo simpatični, situacije u kojim su se našli posve čudne, gotovo apsurdne, a njihov dobrohotan način da ih riješe i pomognu svima kojima treba dovodi do smiješnih i uzbudljivih pustolovina. Glazba također ima važnu ulogu u stvaranju ozračja netipičnoga za naizgled mirno okruženje.

Još je jedan vrlo dobar obiteljski film prikazan na »Animafestu«. To je britanski  »Buntovni stihovi« (Revolting Rhymes), nastao prema knjizi Roalda Dahla.