FILMSKI O RAZOTKRIVAJUĆEM POTHVATU IZ REDAKCIJE Na tragu istraživačkoga novinarstva

Ona je rekla
»Ona je rekla« (She said); drama; redateljica: Marie Schrader; glume: Carey Mulligan, Zoe Kazan

I ove se godine održavaju »Ženijalni dani« u povodu Međunarodnoga dana žena. Pet filmova o jakim i važnim ženama prikazuje se od 8. do 12. ožujka u kinima Kino mreže diljem Hrvatske. Jedan od njih jest vrlo dobra američka drama »Ona je rekla«. Nastao je prema istinitim događajima i temelji se na istraživanju ovjenčanu Pulitzerovom nagradom i knjizi »Ona je rekla: Kako je objavljivanje priče o seksualnom uznemiravanju rasplamsalo pokret«, dviju istraživačkih novinarka Megan Twohey (Mulligan) i Jody Kantor (Kazan) iz »The New York Timesa«. U toj je redakciji snimljen film.

Film prikazuje pothvat dviju novinarka i uredničkoga tima u otkrivanju seksualnoga zlostavljanja koje je počinio producent Harvey Weinstein te sustava koji je štitio zlostavljače, slao novčane nagodbe i ušutkavao žrtve. Novinarke su uspjele postići da žrtve istodobno progovore javno, pa je iz toga nastao pokret #Metoo, koji se dalje proširio.

U filmu žrtve imaju stvarna imena, ali ih sve utjelovljuju druge glumice, osim Ashley Judd koja se pojavljuje. Njoj je posve uništena karijera. Osjetila je da »kao žena i kršćanka«, kako kaže u filmu, mora javno govoriti, da bi ohrabrila druge žrtve i da se to ne bi događalo i ubuduće. Film je sniman dokumentarističkim pristupom, vrlo pregledno, gluma je uvjerljiva, a glazba pridonosi napetu ozračju.