Kelj (Brassica oleracea, lat.) smatra se funkcionalnom hranom jer sadrži tvari koje, osim nutritivne vrijednosti, posjeduju i farmakološka svojstva s preventivnim i terapijskim potencijalom. Kemijski sastav kelja vrlo je bogat fitokemikalijama koje djeluju antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno i kardioprotektivno. Posebnu skupinu bioaktivnih spojeva u kelju čine glukozinolati i njihovi razgradni produkti. Te tvari privukle su znatnu pozornost zbog svojih antikancerogenih svojstava. Istraživanja u laboratoriju i na životinjama pokazala su da te tvari mogu pomoći tijelu da se očisti od štetnih tvari te usporiti rast stanica raka i potaknuti propadanje postojećih zloćudnih stanica.
Osim toga kelj sadrži i polifenole, osobito flavonoide poput kvercetina i kaempferola, koji dodatno pridonose njegovu antioksidativnomu i protuupalnomu djelovanju. Redovita konzumacija kelja može pridonijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti jer spojevi prisutni u listovima pomažu u snižavanju razine LDL kolesterola i smanjenju oksidativnoga oštećenja lipida. Osim toga kelj potiče jetrene funkcije i detoksikacijske procese zahvaljujući sumpornim spojevima i klorofilu.


















