DRAGOCJEN PLOD LIJESKE Lješnjak – zaštitnik mozga, srca i krvnih žila

Foto: Shutterstock | Lješnjak

Lijeska (lat. Corylus avellana) poznata je po ukusnim plodovima – lješnjacima, koji pripadaju skupini orašastih plodova koji su u službenoj medicini prepoznati po djelotvornosti u smanjenju masnoća u krvi zbog sadržaja ljekovitih nezasićenih masnih kiselina. Lješnjaci su bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama te oleinskom kiselinom, koje djeluju na snižavanje ukupnoga i LDL kolesterola te inhibiraju nakupljanje masti na stijenkama arterija. No u narodnoj medicini upotrebljava se i list, kora i resice lijeske, koji se najviše upotrebljavaju kao oblozi kod proširenih vena i hemoroida. Osim toga, čaj od mladih listova i kore lijeske zbog tanina koji sadrži efikasan je za liječenje proljeva. No čaj može povisiti krvni tlak pa nije poželjno da ga piju osobe s povišenim krvnim tlakom. Plodovi lijeske – lješnjaci, osim nezasićenih masnih kiselina, sadrže i fitosterole koji su djelotvorni u sprječavanju srčano-žilnih bolesti i tumora. Kombinacije fitosterola, masnih kiselina te vitamina B i E koje sadrži lješnjak iznimno su učinkovite za zdravlje mozga, povećanje memorije i prevenciju demencije. Lješnjaci sadrže visoku koncentraciju antioksidansa proantocijanidina koji štite od oksidacijskoga stresa i mogu pomoći u prevenciji i liječenju nekih vrsta karcinoma.

  • Lješnjaci sadrže kalij, željezo i kobalt, koji su važni za obnovu mišićnoga tkiva nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.
  • Redovita konzumacija lješnjaka djeluje na povećanje razine hemoglobina u krvi te štiti od slabokrvnosti.
  • Lješnjak se preporučuje trudnicama jer sadrži znatnu količinu folne kiseline koja je važna za razvoj ploda, a preporučuje se i dojiljama jer djeluje na povećanje laktacije.
  • Lješnjaci su bogati kalorijama jer 100 grama lješnjaka sadrži 628 kcal. Zbog toga ne bi trebalo pojesti više od količine koja stane u dlan.
  • Osobe sklone alergijama trebaju biti oprezne s lješnjakom jer je on čest alergen.
  • U osoba koje boluju od neurodermitisa konzumacija lješnjaka može pogoršati simptome.