GENERALNI DIREKTOR FESTIVALA MIHAEL MIŠO PROVIĆ O 39. »USKRS FESTU« Duhovno buđenje mladih kroz pjesmu i festivale

Mihael Mišo Prović, generalni direktor »Uskrs festa 2018.«

Duhovno buđenje mladih u Hrvatskoj osjeća se i na duhovnoj glazbenoj sceni, jer sve je više mladih koji svoju vjeru svjedoče glazbenim izričajem, a to će posebno doći do izražaja na Bijelu nedjelju kada se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga održava 39. izdanje najstarijega festivala hrvatske popularne duhovne glazbe »Uskrs festa«. Festival koji se počeo održavati krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća ove se godine prvi put održava pod direktorskom palicom 43-godišnjega svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Mihaela Miše Provića, koji je na mjestu generalnoga direktora naslijedio kolegu svećenika Sašu Ilijića.

»Danas sve više primjećujemo otvaranje mladih prema Crkvi te njihovo duhovno buđenje kroz pjesmu, razne koncerte i festivale. Želimo svima – i izvođačima i gledateljima ‘Uskrs festa’ – omogućiti da osjete duhovno ozračje i ushićenje kroz duhovne tekstove, melodije, molitve, zabavu i radost«, kaže Mihael Mišo Prović

U vrijeme intenzivnih priprema za glazbeni događaj na kojem će nastupiti 17 izvođača susreli smo se s Provićem, iza kojega je veći dio odrađenih poslova. Uz pomoć pjevačice i umjetničke direktorice »Uskrs festa« Marije Husar Rimac te glazbenoga urednika na Hrvatskom katoličkom radiju i izvršnoga direktora festivala Slavka Nedića raspisan je natječaj, odabrane najbolje pjesme i organizirano sve kako bi 8. travnja »Uskrs fest« zasjao u novom izdanju, kako bi se što bolje doživjela radost ovogodišnje proslave Kristova uskrsnuća.

Do mladih uz pomoć glazbe

»’Uskrs fest’ na neki način pratim i prije preuzimanja službe povjerenika za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije. Nekoliko glazbenih sastava iz Splita, primjerice VIS ‘Sperantes’, ‘Gospa od Zdravlja’, VIS ‘Dominik’, VIS ‘Izidor’, zbor ‘Mihovil’, VIS ‘Rafael’ te VIS ‘Dujam’ nastupali su na ‘Uskrs festu’ pa sam preko njihovih pjesama saznao za ovaj festival. Posebno se rado sjetim pobjedničkih pjesama s ‘Uskrs festa’ koje su osvojili splitski sastavi: 2003. godine VIS ‘Rafael’ s pjesmom ‘Znak neba’ za koju je stihove i glazbu napisao Marijo Žuvela te VIS ‘Dujam’ 2007. godine s pjesmom ‘Bog te ljubi’, za koju je stihove i glazbu napisala Maja Štrk. Obje pjesme i danas su popularne na glazbenoj duhovnoj sceni«, kazao je don Mihael Mišo Prović, kojega smo podsjetili da se »Uskrs fest« ratne 1991. godine planirao održati u gradu u kojem je pohađao srednju školu i fakultet, u središtu Splitsko-makarske nadbiskupije, ali do realizacije te ideje i izlaska »Uskrs festa« izvan Zagreba na kraju se odustalo.

»Crkva s mladima pokušava komunicirati na razne načine, stoga osim onoga redovitoga pastoralnoga djelovanja danas se pokušava s mladima povezati uz pomoć športa, duhovne glazbe, raznih izleta i hodočašća te sličnih aktivnosti. U tom kontekstu vidim i smisao održavanja ‘Uskrs festa’ koji je u svojih 39 godina postojanja okupio na tisuće mladih pjevača te mnoge svirače, tekstopisce i skladatelje. ‘Uskrs fest’ je nekoliko puta bio i nominiran za nacionalnu nagradu ‘Porin’ u kategoriji za najbolji album popularne duhovne glazbe. Stoga s ponosom mogu pozvati mlade, ali i sve one koji se osjećaju mladima, da dođu 8. travanja u 19 sati u KD Vatroslava Lisinskoga.« Na upit što mogu očekivati mladi koji dođu na Bijelu nedjelju na »Uskrs fest« generalni direktor festivala odgovara da će pripremiti odlične duhovne tekstove, melodije i molitve te dobru zabavu i ispunjenje uskrsnom radošću.

Opet revijalnoga karaktera
I među publikom se osjeća iščekivanje »Uskrs festa« jer prošle godine nije bio održan zbog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, ali i zbog odlaska dotadašnjega direktora na novu funkciju u Krčkoj biskupiji. Novi organizacijski odbor ove se godine opet odlučio na revijalni karakter »Uskrs festa«, što je prvi put bilo 2011. godine u godini dolaska pape Benedikta XVI. u Zagreb. Zašto se opet odlučilo ići u tom smjeru – pojašnjava svećenik Prović: »Želja nam je dvostruka: izbjeći bilo kakvo nezadovoljstvo izvođača te ostvarenje glavne ideje festivala. Želimo svima – i izvođačima i gledateljima – omogućiti da osjete duhovno ozračje i ushićenje kroz duhovne tekstove, melodije, molitve, zabavu i radost. Ovogodišnje pjesme bit će objavljene na našoj internetskoj stranici i kanalu You Tube, gdje će se s vremenom vidjeti koliko su pjesme uspješne.«
Već je poznato da »Uskrs fest« posljednjih godina organizira Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Hrvatski katolički radio, no na festivalu nastupaju i mladi Hrvati izvan Hrvatske. Ove godine bit će izvedeno 17 pjesama, koje je nakon raspisanoga natječaja Organizacijski odbor izabrao među 46 zaprimljenih skladba. Nastupit će Meri Cetinić, VIS »Damjan«, Matea Horvat, Maja Mušlek, Zbor mladih »Piscatores«, Frama Posušje, bend »Rafael«, SKAC zbor Zagreb, »Aurora«, Dario Bezik, »Veritas aeterna«, Antonio Tkalec, Bogoslovski »Ben(d) Sirah«, grupa »RiM«, fra Marin Karačić i sestre Ramljak. Sve izvođače pratit će festivalski orkestar, a poseban gost večeri bit će Marin Ivanović Stoka. Voditelji festivala bit će glumac splitskoga HNK-a Pere Eranović te urednica i voditeljica vjerske emisije »Vidljivi tragovi« na splitskoj postaji »TV Jadran« Danira Matijaca.

 

Otvaranje mladih prema Crkvi

»Danas sve više primjećujemo otvaranje mladih prema Crkvi te njihovo duhovno buđenje kroz pjesmu, razne koncerte i festivale. Osim liturgijske glazbe koju mladi rado sviraju i pjevaju u svojim župama postoji i popularna duhovna glazba koja se izvodi na koncertima i festivalima, a namijenjena je slušanju i emitiranju na katoličkim i svjetovnim radijima, poput Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskoga katoličkoga radija te televizijskim postajama i programima. Danas su popularne duhovne pjesme u čiju kategoriju spadaju i pjesme s ‘Uskrs festa’, različitih stilova poput šansone, pop-rocka, neoklasičnoga rocka, heavy metala te latino, disco, funky, techno i rap izričaja«, kazao je don Mihael Mišo Prović, prisjetivši se povijesti toga najstarijega festivala hrvatske popularne duhovne glazbe.

»’Uskrs festa’ je u svojih 39 godina postojanja okupio na tisuće mladih pjevača te mnoge svirače, tekstopisce i skladatelje. ‘Uskrs fest’ je nekoliko puta bio i nominiran za nacionalnu nagradu ‘Porin’ u kategoriji za najbolji album popularne duhovne glazbe«, kaže generalni direktor Prović

U organizaciji Katehetskoga centra Zagrebačke nadbiskupije sve je započelo još 1979. godine u Dječačkom sjemeništu na Šalati pod nazivom »Festival duhovne glazbe i poezije Zagreb 1979.«. Ravnatelji festivala bili su isusovac Božidar Nagy i svećenik Andrija Kišiček, a ubrzo je organizaciju festivala preuzeo Glas Koncila i svećenik Mijo Gabrić koji je zaslužan za promjenu imena festivala u »Uskrs fest«. »Pod novom upravom festival se sve do 1987. održavao u crkvi sv. Križa u Sigetu, a sljedećih godina ‘Uskrs fest’ se održavao na nekoliko lokacija: 1988. godine u Zagrebačkoj katedrali, 1989. ispred sjemeništa na Šalati, a 1990. godine u športskoj dvorani ‘Cibona’. Zbog Domovinskoga rata festival nije održan od 1991. do 1993. godine. Katehetski ured Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom Zvonimira Kurečića i nekoliko suradnika 1994. godine ponovno nastavljaju organizirati ‘Uskrs fest’, taj put pred zagrebačkom katedralom. Od 1999. godine festival se održava u kinodvorani Studentskoga centra, a organizaciju festivala preuzima novoosnovano Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom povjerenika za mlade Marijana Gradinščaka«, pripovijeda don Mihael Mišo Prović. Od 2002. godine festival se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga pod upravom novoga povjerenika za mlade Roberta Šretera, a od 2004. godine festival organizira u suradnji s Hrvatskim katoličkim radiom i Odborom za mlade Hrvatske biskupske konferencije.