Glas Koncila br. 12/2022.

INTERVJU: DR. NIKOLA BABIĆ, KLINIČKI PSIHOLOG S RABA
NUNCIJ IZ UKRAJINE ZA GLAS KONCILA
KOMENTAR
ZAGREB
Počela humanitarna akcija zagrebačkoga Caritasa za pomoć izbjeglima iz Ukrajine
U FOKUSU
Kuharićevo proslavljeno u Zagrebu, Požegi i Pribiću
ITALIJA
Napuljska camorra svećeniku bombom čestitala rođendan
NAŠI RAZGOVORI
ZAGREB
Na Danu KBF-a u Zagrebu najavljen niz iskoraka
PROSLAVLJENA 400. OBLJETNICA KANONIZACIJE SV. IGNACIJA LOJOLSKOGA
Dar Ignacijeve duhovnosti – vidjeti sve novo u Kristu
SUSRET
REPORTAŽA IZ ŽUPE U VIDOVICAMA

Lica i pogledi ukrajinskih obitelji koje su zbog ruske vojne agresije morale napustiti domovinu i pronašle utočište od rata u Hrvatskoj, dočekuju čitatelje na naslovnici broja Glasa Koncila priređenog za nedjelju 20. ožujka.

Varaždinska biskupija adaptirala je nekoliko crkvenih objekata na svom teritoriju za prihvat ukrajinskih obitelji. Ekipa Glasa Koncila obišla je Ukrajince koji su smješteni u Druškovcu, Radovanu i Mačkovcu, mjestima varaždinske okolice. Majke s djecom unatoč teškom putovanju iz ratom pogođene Ukrajine hrabro su podijelila svoja svjedočanstva s čitateljima Glasa Koncila. Uglavnom je riječ o obiteljima koje su došle iz istočnih dijelova Ukrajine, nerijetko spašavajući svoje živote izlaskom iz gradova u ruskom vojnom okruženju. Nakon pretrpljenih strahota u varaždinskoj okolici dočekao ih je topli smještaj, hrana i – ono najvažnije – topla riječ. »Dirljivo je vidjeti sve te ljude koji su se stavili na raspolaganje, spremni pomoći. Hvala vam, čitavoj ovoj zemlji«, kazala je jedna od ukrajinskih majki.

Komentar glavnoga urednika Branimira Stanića odgovara na pitanje što otkriva posveta Srcu Marijinu? »Koliko god neki u odluci pape Franje da posveti Ukrajinu i Rusiju Majčinu Bezgrješnomu Srcu vidjeli političku ili diplomatsku poruku, istina je da je čin posvete zapravo posezanje za vrlo moćnim, ozbiljnim i sudbinskim duhovnim sredstvom koje su pape dosad rabili samo u izvanrednim okolnostima. U čemu se sastoji ta moć posvete? Najbliže je tumačenje da. silama zla u svijetu Papa kao Kristov namjesnik suprotstavlja silnu moć. Marijine dobrote«, piše Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu je dr. Nikola Babić, psiholog s Raba, koji je doktorirao na temi opraštanja sebi, a u razgovoru se osvrće i na blagotvornost korizmenog odricanja. »Opraštanje sebi snažan je i važan proces koji se u kontekstu kršćanske vjere može usko povezati sa sakramentom ispovijedi, a korizma je svakako vrijeme pokore i okajavanja vlastitih grijeha. U psihološkom smislu percipirani prijestup ili grijeh može se opisati kao odstupanje ‘aktualnoga vlastitoga ja’ od ‘idealnoga vlastitoga ja’, tj. događaj u kojem čovjekovo ponašanje odstupa od vrijednosti do kojih drži ili do kojih želi držati«, poručuje među ostalim sugovornik.

Novi broj Glasa Koncila donosi i svjedočanstvo apostolskoga nuncija Visvaldasa Kulbokasa u Ukrajini, u reportažnom stilu predstavlja život katolika u Tokelau, u rubrici Reportaža čitatelje vodi do »Maloga Vatikana« u Bosanskoj Posavini – župe sv. Vida u Vidovicama… Svoje svjedočanstvo zagovora sv. Josipa iznosi mlada vjernica Anamarija Palić iz zagrebačke Dubrave, a u rubrici Susret govori mladi bariton Marin Čargo. Od većih događanja Glas Koncila popratio je proslave Kuharićeva u raznim krajevima Hrvatske, Dan zagrebačkoga KBF-a te proslavu 400. obljetnice kanonizacije sv. Ignacija Lojolskoga na zagrebačkom Jordanovcu.