Glas Koncila br. 16/2019.

USKRS 2019.

KOMENTAR
INTERVJU: MONS. IVAN ĆURIĆ
USKRS S DIJAGNOZOM Z51.5
»USKRSNI POBJEDNICI«
ZAPAŽANJA
GUDOVEČKA PISANICA
»KRVAVI USKRS« 1991.
ŽUPNIKOVA ZBIRKA
IZ DUHOVNOGA DNEVNIKA

Na naslovnici “Glasa Koncila” br. 16. u tekućoj 2019.  objavljena je freska “Uskrsnuće” iz crkve sv. Ćirila i Metoda u Pragu, koja je sadržajno obilježila cijeli uskrsni broj na 48 stranica. Brojne su uskrsne teme vezane za najveći kršćanski blagdan, od poruka hrvatskih (nad)biskupa na prvim stranicama do redovničke zajednice rezurekcionista na zadnjoj stranici, kojoj je temeljna karizma svjedočenje i naviještanje Isusova uskrsnuća.

“Budu li oni koji se u hrvatskom društvu deklariraju kao katolici, a osobito oni od njih koji su na važnim državnim i društvenim vodećim položajima, stvarno prihvatili uskrsnu poruku, očistili se od napasti da manjim vrijednostima daju prednost pred jedinim pravim idealom, kojemu sam Bog jamči trijumf, hrvatsko društvo brzo će početi ozdravljivati.”, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom “Gaženje ili svjedočenje ideala?”, u kojemu se osvrće na uskrsnu poruku konačne pobjede života nad smrću, dobra nad zlom, istine nad neistinom, pravde nad nepravdom, slobode nad zarobljenošću, mira nad nasiljem, koja se nudi svim ljudima, poštujući istovremeno svačiju mogućnosti izbora.

»Početak naše vjere su događaji«, naslovljen je središnji intervju s mons. Ivanom Ćurićem u povodu njegova ređenja za pomoćnoga đakovačko-osječkoga biskupa. Pored brojnih tema o kojima progovara zanimljivo je njegovo promišljanje o biskupstvu: »Biskupe na osobit način i nazivamo nasljednicima apostola. A apostoli su ponajprije svjedoci uskrsnih susreta. Ta mi se ‘apostolska’ dimenzija vjere i Crkve uvijek činila jako važnom. (…) Jer se naša kršćanska vjera ne utemeljuje prije svega na nekom misaonom sustavu, na pokladu ideja, načela, pravila ili običaja, nego su početak naše vjere događaji. Ono što se doista zbilo, ono o čemu netko, u ovom slučaju apostoli, osobno svjedoče te se to svjedočanstvo pretače u naš sadašnji doživljaj i prihvaćanje.«

Rubrika “Vjernici laici aktivni u Crkvi” donosi promišljanja o obitelji, vjeri, laicima u Crkvi, vjeronauku u vjerničkome sazrijevanju i dr., Ivane Sambolić, restauratorice, župljanke iz Belca.

“Zapažanja” Đurđice Ivanišević Lieb i u novom su broju Glasa Koncila intrigantna što se naslućuje već iz samoga naslova kolumne: »Poruka ‘narodu srca’«

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata predstavlja aktivnosti udruge i njezinih volontera.

General Zdravko Andabak s vjerničkog motrišta prisjeća se »krvavog Uskrsa« oružane akcije Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje na Plitvicama g. 1991.

Pozornost čitateljstva svakako će privući životne priče “uskrsnih pobjednika”, 40 misionara, pastoralnih djelatnika i djelatnica, ubijenih 2018. što je gotovo dvostruko više nego g. 2017.