USKRSNI POBJEDNICI – SVJEDOCI VJERE U NAŠE DOBA (I) Gotovo dvostruko više ubijenih misionara u 2018.

Snimio: N. Pintarić
Na kraju 2018. godine – točnije 29. prosinca – misijska agencija Fides objavila je popis misionara, pastoralnih djelatnika i djelatnica ubijenih u toj godini u svijetu. S tragičnim podatkom da ih je te godine u svijetu ubijeno gotovo dvostruko više nego godinu dana ranije, 2017. godine. Naš tjednik donosi podatke o njima (u dva nastavka) koristeći se Fidesovim dosjeom i nazivajući ih svjedocima mučenicima – uskrsnim pobjednicima, bez obzira na to hoće li za njih ikada biti pokrenut proces proglašenja blaženima ili svetima. Njihova žrtva za Boga i Crkvu to zaslužuje.

U 2018. godini u svijetu je ubijeno 40 misionara, gotovo dvostruko više nego 2017. godine kada je ubijeno njih 23. U velikoj je većini riječ o ubijenim svećenicima: čak 35. Uz njih ubijeni su jedan sjemeništarac i četiri vjernika laika. Nakon osam godina u kojima je na prvom mjestu kontinenata po broju ubijenih misionara bila Amerika, prošle godine na prvo je mjesto tragične statistike došla Afrika. Tako je na tom kontinentu ubijeno 19 svećenika, jedan bogoslov i jedna vjernica laikinja (21); u Americi je ubijeno 12 svećenika i troje laika (15); u Aziji su ubijena tri svećenika; a na Starom Kontinentu – u Europi – ubijen je jedan svećenik. Motivi ubojstava, velikim dijelom neistraženih i neotkrivenih, bili su ponovno različiti: od pokušaja pljačka i krađa – od kojih su neki bili posebno okrutni u siromašnim dijelovima svijeta, u dijelovima gdje ljudski život gotovo da nema nikakvu vrijednost, gdje je nasilje »životno pravilo«, gdje vlasti gotovo ne postoje ili se skrivaju od odgovornosti, tamo gdje su vlastodršci korumpirani ili kompromitirani i gdje se religija instrumentalizira zbog drugih ciljeva – do mržnje prema vjeri i neprihvaćanja drugačijih. Naime, ne gleda se na svim svjetskim paralelama i meridijanima s blagonaklonošću i prihvaćanjem na katolike svećenike, redovnice i vjernike laike koji žive s narodom donoseći mu evanđeosko svjedočanstvo ljubavi i služenja svima kao znak nade i mira. Ne vole svi one koji nastoje olakšati patnje najslabijih i nemoćnih, ni onih koji podižu glas u obranu njihovih pogaženih prava, javno prozivajući krivce za zlo i nepravdu. I kada je opasno i kada im se prijeti, ne odustaju: ostaju na svojim mjestima, rade i mole, svjesni da im je život u opasnosti, puni volje da ostanu vjerni vlastitomu poslanju služenja bližnjima.

Rana otmica i silovanja

»Mnoga braća danas trpe progone zbog Isusova imena«, rekao je papa Franjo na početku protekle godine, 25. siječnja 2018. Te su njegove riječi bile ne samo proročke, nego i činjenične, a u toj su se godini potvrdile i kao tragične. Uz milijune kršćana koje razni politički i vjerski režimi, kao i vjerski fanatici, progone u cijelom svijetu, njih je 40 vjernost Kristu i Crkvi platilo glavom i vlastitom krvlju. Oni misionari kojima Crkva, nakon uobičajeno dugotrajna i pomno vođena procesa, prizna mučeništvo tek su vrh ledenoga brijega suvremene kalvarije kršćana. Gotovo je nemoguće nabrojiti i napraviti popis biskupa, svećenika, redovnica, pastoralnih djelatnika i jednostavnih vjernika, humanitarnih djelatnika ili članova karitativnih organizacija koje napadaju, tuku, pljačkaju ili im prijete. Isto je tako nemoguće nabrojiti sve katoličke ustanove koje služe svim stanovnicima pojedinih država, ne vodeći računa o religijskoj ili etničkoj pripadnosti, kao što su škole, bolnice, prihvatilišta, a koje se bez obzira na to napada, pljačka i razara. Posebnu bol katoličkim vjernicima nanose napadi na crkve koje se nerijetko pale, bogohuljenje u njima, razaranje kipova i svetih slika ili pak napadi na vjernike dok su okupljeni na molitvi. Zato iz agencije Fides ističu da je njihov potpis nepotpun jer je nemoguće doznati sve što se događa. Zato se možda nikada ne će ni znati za imena onih koji pate i životom plaćaju svoju vjernost Isusu Kristu.

Na putu Crkve prema Izvanrednom misijskom mjesecu u listopadu 2019., koji će se proslaviti prema želji pape Franje »s ciljem da se snažnije ponovno probudi svijest o missio ad gentes i da se novim poletom nastavi misijska preobrazba života i pastorala«, prolivena krv i patnje što ih podnose mnoga braća i sestre na svim krajevima planeta zbog imena Isusa Krista, primjer su i poticaj: promatrajući ih, svaki kršćanin postaje svjestan da je ‘kršten i poslan’, zajedno s cijelom Crkvom, naviještati Kristovo evanđelje današnjemu čovjeku koji živi »na svijetu koji je sve bogatiji sredstvima i siromašniji ljubavlju«, rekao je papa Franjo.

Na žalost, po cijelom se svijetu proširilo otimanje svećenika i redovnica: neke su od tih otmica završile tragično, što je vidljivo i iz popisa svjedoka mučenika, a neke ipak oslobađanjem otetih, no o nekima se još ništa ne zna. Kao da ih je mrak progutao. Broj otmica porastao je posebno na jugu i u središnjem dijelu Nigerije, a cilj je otmičara iznuditi otkupninu. Otimaju i svećenike i redovnice, a puštaju ih na slobodu nakon nekoliko dana, ali u katastrofalnom zdravstvenom fizičkom i psihičkom stanju. Vrlo su slične pojave i u Latinskoj Americi. Talijanski isusovac o. Paolo Dall’Oglio otet je još 29. srpnja 2013. u Raqqi u Siriji: o njemu su se pojavljivale razne glasnike, no bez potvrde. Za njega nije nikada zatražena otkupnina niti su se otmičari ikada javili. I o. Gabriel Oyaka, nigerijski spiritanac (Kongregacija Duha Svetoga), otet je 7. rujna 2015. u saveznoj državi Kogi. O njemu se od tada ne zna ništa, kao što se ništa ne zna ni o kolumbijskoj redovnici Gloriji Ceciliji Narvaez Argoty, koja je oteta 8. veljače 2017. u selu Karangassu u Maliju. Otela ju je islamistička skupina Al Qaeda, a već neko vrijeme o njoj nema pouzdanih informacija. U rukama otmičara još uvijek je i o. Pierluigi Maccalli iz Družbe afričkih misija (SMA) koji je otet u noći između 17. i 18. rujna 2018. u misiji Bamoanga u Nigeru.

Tužne statistike po kontinentima
Afrički neslavni »rekord«
U Africi je ubijeno 19 svećenika, jedan sjemeništarac i jedna vjernica laikinja.
Samo u Nigeriji ubijeno ih je šest: don Joseph Gor i don Felix Tyolaha ubijeni su u napadu pastira džihadista u selu Mbalomu u župi svetoga Ignacija Ukpor-Mbalom u zoru 24. travnja 2018. dok su slavili jutarnju misu. Don Michael Akawu ubijen je 18. kolovoza 2018. u pljački. Don Stephen Ekakabor umro je 23. kolovoza 2018. zbog teških ozljeda glave koje je zadobio godinu dana ranije, 12. veljače 2017., tijekom pljačke. Don Jude Egbom ubijen je iz vatrenoga oružja tijekom pljačke 10. rujna 2018. u Umuwali u nigerijskoj državi Imo. Don Louis Odudu izdahnuo je u bolnici u Warriju, u državi Delta 19. rujna 2018., četiri dana nakon što je uspio pobjeći iz ruku svojih otmičara.
U Srednjoafričkoj Republici ubijeno je pet misionara: don Joseph Désiré Angbabata iz biskupije Bambari ranjen je ujutro 22. ožujka 2018. tijekom oružanoga napada na njegovu župu. Umro je ubrzo nakon ranjavanja. Don Albert Toungoumale-Baba ubijen je u župi Majke Božje Fatimske 1. svibnja 2018. tijekom pokolja što ga je počinila oružana skupina u napadu na župu. Don Firmin Gbagoua, generalni vikar biskupije Bambari, ubijen je navečer 29. lipnja 2018. Ubili su ga organizirani ubojice u zgradi biskupije. Generalni vikar biskupije Alindao don Blaise Mada i don Celestine Ngoumbango, župnik Mingale, ubijeni su 15. studenoga 2018. u napadu na zgradu biskupije u gradu Alindau, gdje su se sklonili s drugim ljudima.
U Demokratskoj Republici Kongu ubijeno je troje misionara: mlada Thérese Deshade Kapangala ubijena je 21. siječnja 2018. u Kintambu na sjeveru Kinshase u okrutnoj represiji vojske. O. Florent Mbulanthie Tulantshiedi iz Kongregacije sv. Josipa (Joséphis) pronađen je mrtav 2. ožujka 2018. na obalama rijeke Kasai. Don Etienne Nsengiyumva ubijen je u Kichangi u biskupiji Goma 8. travnja 2018. Ubojica je neki kriminalac, piše Fides, ne navodeći njegovo ime.
U Kamerunu ubijen je don Alexandre Sob Nougi iz biskupije Buea. Pogodio ga je metak 20. srpnja 2018. u razmjeni vatre između pripadnika vojske i separatista. Ubijen je i mladi sjemeništarac Gérard Anjiangwe na kojega su pucali iz skupine vojnika 4. listopada 2018. O. Cosmas Omboto Ondari ubijen je pak 21. studenoga 2018. u Kembongu, udaljenom nekoliko kilometara od Memfe. U njega je dva puta pucala vojna patrola.
U Obali Bjelokosti ubijen je don Bernardin Brou Aka Daniel iz biskupije Abengourou. Ubijen je u pljački na cesti 23. travnja 2018.
U Južnom Sudanu ubijen je Victor Luke Odhiambo, i to u noći 14. studenoga 2018. Ubili su ga naoružani napadači koji su se okomili na isusovačku zajednicu u Cueibetu u državi Gok.
U Keniji je 10. prosinca 2018. ubijen don John Njoroge Muhia dok je odlazio u banku u Kikuyuu kako bi tamo na župni račun stavio milostinju vjernika.
U Malaviju je navečer 17. siječnja 2018. umro don Tony Mukomba iz nadbiskupije Blantyre nakon što ga je teško ranila skupina bandita tjedan dana ranije.
Na američkom kontinentu ubijen i ministrant
U Americi je ubijeno 12 svećenika i troje laika.
U Meksiku je ubijeno njih čak sedam. Don Ivan Jaimes iz nadbiskupije Acapulco, župnik Las Vigasa, i don Germain Muniz Garcia, župnik Mezcale, ubijeni su u napadu na cesti u državi Guerrero 5. veljače 2018. Don Rubén Alcántara Díaz, sudski vikar biskupije Izcalli, ubijen je 18. travnja 2018., malo prije mise. Don Juan Miguel Contreras García ubijen je 20. travnja 2018., na kraju mise koju je slavio u župi Tlajomulco u državi Jalisco. Don Moisés Fabila Reyes, stari svećenik koji je otet 3. travnja, pronađen je mrtav 25. travnja 2018. u gradu Cuernavaci u državi Morelos. O. Miguel Gerardo Flores Hernandez nestao je 18. kolovoza, a njegovo je beživotno tijelo pronađeno 25. kolovoza 2018. na zapuštenom području u gradiću Nuevi Italiji u državi Michoacán. Don Ícmar Arturo Orta, koji je nestao 11. listopada, pronađen je popodne 13. listopada na ulici Santa María u četvrti Ley del Servicio Civil u Tijuani, zavezanih ruku i nogu i s očitim znakovima nasilja.
U Kolumbiji u svom je stanu 10. ožujka 2018. ubijen don Dagoberto Noguera Avendano, koji više nije vršio svećeničku službu, piše Fides, dodajući da je ubijen u Santi Marti, vjerojatno u pokušaju pljačke. Don John Fredy Garcia Jaramillo pronađen je mrtav 25. srpnja 2018. u svom domu u četvrti Betlemme Los Almendros na jugozapadu Medellina, s ranama od noža ili nekoga sličnoga hladnoga oružja.
U Nikaragvi ubijen je José Maltez. Djelovao je u Salezijanskom oratoriju. Uboden je nožem u vrat 5. lipnja 2018. u Granadi u sukobima između bandita i skupina koje brane grad. Ubijen je i Sandor Dolmus, mladi ministrant u katedrali u Leonu, kojega je pogodio metak dok je zajedno sa svojim prijateljima hodao ulicom.
U Venezueli ubijen je don Iraluis José Garcia Escobar, župnik u župi Majke Božje Fatimske u nadbiskupiji Barquisimeto, 9. srpnja 2018. Ubili su ga kradljivci tijekom pljačke.
U Ekvadoru je 9. listopada 2018. uz krevet, sa zavezanim rukama i nogama, mrtav pronađen don Arturo Rene Pozo Sampaz, župnik župe San Juan u Quitu.
U Salvadoru vatrenim je oružjem 29. ožujka 2018. ubijen don Walter Osmin Vásqueziz iz biskupije Santiago de Maria, dok je išao u župu Lolotique.
U Peruu o. Carlos Riudavets Montes, isusovac, pronađen je 10. kolovoza 2018., mrtav i zavezan, s očitim znakovima nasilja, u peruanskoj domorodačkoj amazonskoj zajednici Yamakentsa.
Azija – na smrt pretučen svećenik
U Aziji su ubijena tri svećenika.
Na Filipinima je odgovoran za misijsku postaju San Isidro Labradot don Mark Yuaga Ventura ubijen 29. travnja 2018. iz vatrenoga oružja. I don Richmond Nilo ubijen je u toj zemlji 10. lipnja 2018. Ubili su ga naoružani ubojice dok se pripremao slaviti večernju misu u selu Mayamotu u biskupiji Cabanatuan.
U Indiji je na smrt pretučen don Xavier Thelakkat, svećenik iz savezne države Kerala, 1. ožujka 2018. Pretukao ga je bivši sakristan župne crkve u Malayattooru, koji je otpušten tri mjeseca ranije.
Kongoanski svećenik ubijen u Njemačkoj
U Europi je ubijen jedan svećenik.
Don Alain-Florent Gandoulou, kongoanski svećenik, kapelan u frankofonoj katoličkoj zajednici u Berlinu, u Njemačkoj, ubijen je 22. veljače 2018., nakon vrlo nasilne rasprave u njegovu uredu.
Tko su bili i kako su umrli svjedoci-mučenici?

Nakon tužne i tragične liste sa svim poznatim imenima i prezimenima svjedoka mučenika, agencija Fides donosi i njihove kratke životopise i opisuje okolnosti njihovih ubojstava, pozivajući sve koji znaju više da im dostave nove podatke ili isprave postojeće ako je koji možda pogrješno naveden ili nepouzdan.

Listu ubijenih kronološkim redom – počevši od siječnja – otvara don Tony Mukomba iz nadbiskupije Blantyre u Malaviju. Umro je navečer 17. siječnja 2018. u bolnici u Mwaiwathuu nakon što ga je teško ranila skupina zločinaca tjedan dana ranije. Prema Biskupskoj konferenciji Malavija don Mukomba napadnut je blizu Katoličkoga sveučilišta kada mu je auto stao zbog kvara te je morao nastaviti pješice. Napali su ga neki kriminalci i brutalno su ga pretukli tražeći od njega vjerojatno novac. Sprovod je 20. siječnja u katedrali u gradu Limbeu predvodio nadbiskup nadbiskupije Blantyre.

Tijelom štitila djevojčicu od metaka

Thérese Deshade Kapangala iz Demokratske Republike Konga imala je samo 24 godine i započela je svoj put kao postulantica među redovnicama svete Obitelji. Ubijena je u nedjelju 21. siječnja 2018. u nasilnoj represiji vojnika koji su gušili prosvjede protiv odluka predsjednika Kabile koje su organizirali vjernici laici u cijeloj zemlji. Thérese, koja je pjevala u zboru i bila aktivna u Marijinoj legiji, sudjelovala je na misi u Kintambu na sjeveru Kinshase te je nakon mise zajedno s drugim vjernicima pokušala organizirati prosvjedni hod. No ispred crkve već se nalazila vojska koja je otvorila vatru na prosvjednike, koji su se pokušali spasiti bijegom natrag u crkvu. Thérese je pogođena dok je tijelom pokušala zaštititi jednu djevojčicu. Te nedjelje prema pisanju Fidesa ubijeno je najmanje petero ljudi, 57 ih je ranjeno, a više od stotinu uhićeno.

Don Ivan Jaimes (37 godina) iz nadbiskupije Acapulco, župnik u Las Vigasu, i don Germain Muniz Garcia (39 godina), župnik u Mezcali u biskupiji Chilpancingo-Chilapa, obojica Meksikanci, ubijeni su u zasjedi na cesti Taxco-Iguala u meksičkoj državi Guerrero, u prvim satima ponedjeljka 5. veljače 2018. Ta su dva svećenika putovala automobilom zajedno s još četiri osobe, na povratku iz Juliantle, gdje su sudjelovali na proslavi Majke Božje na Svijećnicu. Na putu im se prepriječio jedan automobil, a naoružani su muškarci otvorili vatru na njih, ubili oba svećenika i ranili još troje putnika, a jedna je osoba prošla bez ozljeda.

Don Alain-Florent Gandoulou, kongoanski svećenik koji je bio na službi kapelana za frankofonsku katoličku zajednicu u Berlinu u Njemačkoj, ubijen je 22. veljače 2018. Prema službenim informacijama čini se da je u njegovu uredu došlo do nasilne rasprave, što je netko prijavio policiji. No kada su došli u ured, pronašli su samo njegovo mrtvo tijelo. Don Alain-Florent bio je iz nadbiskupije Brazzaville (Kongo), gdje je zaređen 1991. U Njemačku je poslan 1997., a potom je poslan u Francusku, iz koje se prije nekoliko godina vratio u Njemačku kao kapelan za katoličku zajednicu francuskoga jezika. »Frankofona župa u Berlinu« postoji od 1945.: isprva je to bila vojna župa, a onda je 1994. promijenila svoj status te su se u njoj okupljali svi katolici iz Berlina i okolice koji govore francuski.

Sakristan nasmrt prebio svećenika

O. Xavier Thelakkat (52 godine), svećenik iz Kerale u Indiji, nasmrt je pretučen 1. ožujka 2018. dok je išao u hodočasnički centar Kurisumudi u Malayattooru u nadbiskupiji Ernakulam-Ankamaly, gdje je bio rektor. Odmah je prevezen u bolnicu Little Flower u Angamallyju, no preminuo je zbog dubokih rana. Napadač je bio bivši sakristan župne crkve u Malayattooru po imenu Johnny, koji je otpušten s posla prije tri mjeseca. O. Thelakkat poduzeo je disciplinski postupak protiv njega zbog nekih otvorenih pitanja u vezi s njegovim radom u hodočasničkom centru. O. Thelakkat zaređen je za svećenika 27. prosinca 1993., a bio je odvjetnik i aktivist koji se posebno borio protiv mjesnih mafija.

O. Florent Mbulanthie Tulantshiedi iz Kongregacije sv. Josipa (Joséphis), 46 godina, ubijen je u Demokratskoj Republici Kongu. Mrtvo tijelo toga redovnika pronađeno je u nekoj barki 2. ožujka 2018. na obali rijeke Kasai blizu sela Biyenge u distriktu Kasai. Prema njegovu poglavaru o. Georgesu Mingi, lice o. Florenta bilo je neprepoznatljivo pa su ga prepoznali po odjeći, krunici i satu. O. Florent zaređen je 2007., djelovalo je u župi Krista Spasitelja u Ilebu, a već nekoliko se godina bavio formacijom svećeničkih kandidata. Upravo su oni upozorili poglavara da je nestao, a o. Georges je onda pozvao policiju.

Dagoberto Noguera Avendano, rođen u Ekvadoru, 68 godina, bivši svećenik, od 1990. djelovao je u Sjedinjenim Američkim Državama, brinući se o hispanskim katoličkim zajednicama u župama Brooklyna. No 2014. se povukao zbog zdravstvenih razloga i vratio u Kolumbiju, zemlju u kojoj je studirao i gdje je zaređen za svećenika 1985. Ubijen je 10. ožujka 2018. u svom stanu u Santi Marti u Kolumbiji, vjerojatno u pokušaju pljačke. Na tijelu su mu pronađeni znakovi udaraca i nagnječenja, a umro je od gušenja. Noguera, koji je bio bolestan, ipak se posvećivao karitativnim akcijama i socijalnoj pomoći najugroženijima, među kojima su bili venezuelski imigranti kojima je pomagao u hrani i psihološkim savjetovanjem.

Don Joseph Désiré Angbabata od listopada 2017. bio je župnik crkve sv. Karla Lwange u Séku u biskupiji Bambari u Srednjoafričkoj Republici. Ranjen je ujutro 22. ožujka 2018. tijekom napada na njegovu župu. Grupa naoružanih napadača otvorila je vatru, a don Joseph preminuo je nekoliko sati kasnije. Uz njega je ubijeno najmanje 30 osoba tih dana u sukobima u više sela na području Bambarija. To je područje strateško, piše Fides, ne samo zbog svoga položaja, nego i zbog rudnika zlata i dijamanata kojima razne oružane skupine žele zadovoljiti svoje »apetite«.

Ubijen na svećenički dan – Veliki četvrtak

Don Walter Osmin Vásquez, 36-godišnji svećenik iz biskupije Santiago de Maria u Salvadoru, bio je župni vikar u župi Naše Gospe od milosti u općini Mercedes Umana. Ubijen je iz vatrenoga oružja 29. ožujka 2018. dok je putovao u župu Lolotique, o kojoj se pastoralno brinuo u Velikom tjednu, kako bi slavio misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Automobil u kojem su s njime putovale i druge osobe zaustavio je jedan terenac s muškarcima čija su lica bila pokrivena. Putnici su opljačkani, a svećeniku su naredili da iziđe iz auta te su ga nakon nekoliko metara ubili. Na Veliki četvrtak ujutro sudjelovao je na misi posvete ulja u Santiagu de Maria, na kojoj je obnovio svoja svećenička obećanja, a ubijen je »na dan posvećen svećenicima«, istaknuo je nadbiskup San Salvadora mons. José Luis Escobar Alas.

Don Etienne Nsengiyumva (38 godina), ubijen je u Kichangi u biskupiji Goma u Demokratskoj Republici Kongu 8. travnja 2018. Svećenik, koji je bio župnik župe Saint Barhelemy, slavio je nedjeljnu misu na kojoj je podijelio i sakrament krštenja. S više je vjernika bio na druženju kada je među njih uletio neki kriminalac i ubio ga iz vatrenoga oružja.

Svećenik Rubén Alcántara Díaz (50 godina), sudski vikar biskupije Izcalli, u općini Cuautitlán u Meksiku, ubijen je u srijedu 18. travnja 2018. navečer nožem, malo prije mise koju je u 19 sati trebao slaviti u crkvi Majke Božje Karmelske u četvrti Cubmrija. Tajnica u toj crkvi čula je da se svećenik prepire s nekim muškarcem. Potom je na podu pronašla beživotno tijelo svećenika, a napadač je pobjegao.

U petak navečer 20. travnja 2018. ubijen je don Juan Miguel Contreras García (33 godine), koji je tek nedavno zaređen za svećenika, i to poslije mise u župi svetoga Pija iz Pietrelcine u gradu Tlajomulcu u meksičkoj državi Jalisco, gdje je mijenjao jednoga drugoga svećenika kojemu su prijetili smrću. Skupina ljudi uletjela je u crkvu i odmah pošla u sakristiju, gdje su otvorili vatru na svećenika i ubili ga. Meksički biskupi u svom su priopćenju vjerenike zamolili da svoje svećenike prate molitvom te da to posebno čine župne zajednice koje su im povjerene. One koji preziru i uništavaju živote iz bilo kojega razloga pozvali su da pogledaju blago lice Boga i da odlože ne samo oružje, nego i mržnju, odmazdu, osvetu i sve destruktivne osjećaje.

Don Bernardin Brou Aka Daniel, župni vikar župe Svetoga Srca u Koun-Abronsu u biskupiji Abengourou na istoku Obale Bjelokosti, ubijen je u pljački na cesti. Navečer 23. travnja 2018. don Bernardin vraćao se u svoju župu prolazeći cestom Agnibilekro – Koun-Fao, nakon nekoliko sastanaka u Abengourouu. S njim je putovao i misionar o. Théophile Ahi. Oko 20 sati u Niandi automobil je morao usporiti zbog kamiona koji se nalazio nasred ceste. Don Bernardin, koji je vozio, pokušao je izbjeći tu zaprjeku, no pogodili su ga iz vatrenoga oružja neki muškarci koji su se pojavili iznenada. Ranjen, svećenik je morao stati. Banditi su od dvojice svećenika tražili novac te su bez upozorenja ponovno pucali u don Bernardina i pogodili ga u trbuh. Potom su pobjegli. Premda je izgubio mnogo krvi, don Bernardin uspio je dovesti auto do grada Agnibilékroua i do tamošnje bolnice, gdje je zbog rana ipak preminuo. Don Bernardin Brou Aka Daniel rođen je u prosincu 1976., a za svećenika je zaređen 2013.

Don Joseph Gor i don Felix Tyolaha ubijeni su u smrtonosnom napadu pastira – džihadista u selu Mbalomu u župi svetoga Ignacija Ukpor-Mbalom, u državi Benue, u središnjem dijelu Nigerije koji dijeli sjever s većinski muslimanskim stanovništvom od juga koji nastanjuju većinom kršćani. Pokolj se dogodio u zoru 24. travnja 2018., na svakodnevnoj misi koja se slavi u 5.30 sati i na koju dolazi velik broj župljana. Misa je tek počela i vjernici su još ulazili u crkvu kada je odjeknulo mnogo pucnjeva napadača koji su iznenada uletjeli u bogoštovni prostor. Vjernike je ulovila panika i pokušali su pobjeći. No napadači su ipak ubili 19 ljudi, među kojima i dvojicu svećenika, i to hladnokrvno. Mnogo je vjernika ranjeno. Nakon što su ubijali u crkvi, napadači su ušli u selo, pljačkali i sa zemljom sravnili više od 60 kuća.

Ubijen i 83-godišnji svećenik

U gradu Cuernavaci u meksičkoj državi Morelos 25. travnja 2018. pronađeno je beživotno tijelo svećenika Moisésa Fabile Reyesa (83 godine), koji je pastoralno djelovao u nacionalnoj bazilici u Guadalupeu, ali je pripadao nadbiskupiji Morelos. Ostarjeli svećenik otet je 3. travnja dok je sa svojom rodbinom putovao od grada Mexica do Cuernavace, a čini se da je umro prije nego što je plaćena otkupnina, na što je rodbina bila spremna. Rođen je 15. prosinca 1934. u Valle de Bravu, država Meksiko, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1961.

ZAVRŠETAK U SLJEDEĆEM BROJU