Glas Koncila br. 18/2019.

INTERVJU: MARIJA LJUBIČIĆ
VESNA ZAJEC
PRILIKA
Knjiga puna sarma – 2. nastavak
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB
Oproštajna misa nuncija Pinta
ŠIBENIK
Studijski dani o starosti
USUSRET IZBORIMA ZA EP
PROGONI KRŠĆANA
»Već je sada 2019. jedna od najkrvavijih godina«
DAMIR JURMANOVIĆ
ZAGREB
Učenik kao polazišna točka kreativnosti
MONS. JEAN-CLAUDE HOLLERICH
TONČI ŠPADIĆ
REPORTAŽA IZ BISTRE

»Kad je 1979. započeo ‘Uskrs fest’, tada pod drugim imenom, nitko nije mogao ni sanjati da će trajati 40 godina.« Ovom rečenicom iz obraćanja predsjednika Odbora HBK-a za mlade, zagrebačkog pomoćnog biskupa Mije Gorskoga, tes s naslovnom fotografijom iz zagrebačke koncertne dvorane »Vatroslav Lisinski«, počinje se čitateljima predstavljati novi broj Glasa Koncila, 18. u 2019. godini, s nadnevkom od nedjelje 5. svibnja. Iz izvještaja o 40. »Uskrs festu«, na kojemu je izvedeno 15 skladba od ukupno 44 prijavljene, Glas Koncila je istaknuo misao biskupa Gorskog: »Prečesto gledamo kako nešto izgleda ili zvuči, a treba obratiti pozornost na to koliko je nade, koliko ljubavi i koliko vjere ugrađeno u svaku skladbu ‘Uskrs festa’. To je neprocjenjivo. To bogatstvo koje je nastajalo često u nekom skrovitom mjestu razvilo se diljem naše Hrvatske kroz eter i došlo do srca mnogih ljudi.«

»Iznevjereni interesi i Hrvatske i EU-a«, naslov je redovitoga komentara urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. Što EU očekuje od Hrvatske, a što Hrvatska očekuje od EU-a – na to bi pitanje trebali znati odgovor kandidati s 33 liste koji se bore za 11 mjesta za Europski parlament na predstojećim europskim izborima, smatra urednik. U tom kontekstu podsjeća na zaključke, mnogima u Hrvatskoj potpuno nepoznate, Ministarske konferencije o strateškom razvitku EU-a, održane 2010. godine. »Zaista je logički nedokučivo zašto je službena hrvatska politika ignorirala europski prometni projekt dogovoren u Szczecinu 2010. koji je od iznimnoga interesa i za EU i za Hrvatsku? Umjesto da je s europskim partnerima krenula u njegovu realizaciju, hrvatska državna politika to je prešućivala«, kaže mons. Miklenić.

Izvještajem s oproštajnog misnog slavlja apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giuseppea Pinta u zagrebačkoj prvostolnici otvara se u novome broju niz izvještaja o događajima o životu Crkve u Hrvatskoj. U taj niz, uz ostale, spada izvještaj o boravku u Hrvatskoj delegacije Njemačke biskupske konferencije i dobrotvorne organizacije »Renovabis«; o trećim Nacionalnim studijskim danima o pastoralu braka i obitelji koji se je bavio temom starosti, a održan je u Šibeniku; o Katehetskoj proljetnoj školi za vjeroučitelje u osnovnim školama; te o konferenciji za novinare u Zadru na kojoj je najavljena obnova javnog štovanja relikvije svetoga Trna, koji se nalazi u samostanu benediktinki u Pagu.

»Problem je (medicinskih sestara u Hrvatskoj) raskorak između obrazovanja i priznanja«, naslov je redovitoga intervjua u novome broju Glasa Koncila u kojemu je gostovala Marija Ljubičić, glavna medicinska sestra Odjela za pedijatriju Opće bolnice u Zadru. Sugovornica je između ostaloga rekla da Hrvatskoj nedostaje više od 12 tisuća medicinskih sestara. Neke od uzroka takvoga stanja i razloga zašto mnoge medicinske sestre odlaze ih Hrvatske moguće je pronaći u njezinome intervjuu.

Redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila vodi čitatelja u župu sv. Nikole u Bistri. »Je li stari pedagog pisao didaktiku na obroncima Medvednice«, intrigantni je naslov reportaže o župnoj zajednici u kojoj je, kao što je primijetio reporter, svaki dan »prometno«.

»Sve velike stvari u životu dogovaram s Bogom«, kaže među ostalim, u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«, Vesna Zajec, pastoralna suradnica u kapucinskim župama u zagrebačkoj Dubravi.

Kako je s vjerskim sadržajima u srcu Europske Unije, u Europskome parlamentu i u europskoj četvrti u Bruxellesu? Djelomični odgovor na to pitanje daje prilog pod nazivom »Ususret europskim izborima«, a govori o sobi za meditaciju u samom Europskom parlamentu – naziv »soba za meditaciju« nije baš sretan, no ipak se srijedom izjutra, dok traju zasjedanja, u tome prostoru slavi misa – te o ekumenskoj Kapeli za Europu koja se nalazi u blizini Europskoga parlamenta.

Svojevrsni prilog uoči europskih izbora jest i razmišljanje predsjednika Komisije biskupskih konferencija Europske unije, nadbiskupa Luksemburga Jean-Claudea Hollericha o sadašnjemu stanju u Europi te o teškim izazovima s kojima se ona trenutno suočava.

Na stranicama novoga broja Glasa Koncila moguće je upoznati Tončija Špadića, jednoga od pokretača internetskoga radija »Božje milosrđe«. »Zapravo smo na jednom mjestu željeli skupiti ljude da se zajedno mole«, kaže Špadić koji je o projektu progovorio iz – Vijetnama. Sugovornik je, naime, pomorac. No suvremene su tehnologije svijet učinile manjim.

U rubrici »Susret« u novome broju Glasa Koncila susreće se s 44-godišnjim hrvatskim braniteljem Damirom Jurmanovićem. Kad je kao dragovoljac krenuo u Domovinski rat bilo mu je samo 16 godina. »Nadam se da će napokon netko i u sustavu početi promišljati o maloljetnim braniteljima, koji su zaboravljeni«, kaže među ostalim sugovornik.

U prilogu Glasa Koncila »Prilika« donosi se drugi dio nagrađenog neobjavljenog romana Nikole Kuzmičića »Knjiga puna sarma«. Roman se objavljuje u nastavcima jedanput mjesečno, uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži 2020. u Zagrebu.