Glas Koncila br. 2/2017.

U novom broju Glasa Koncila od 15. siječnja čitajte...

NIKOLA KAJKIĆ
DR. TRPIMIR VEDRIŠ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
VJERNICI LAICI
NADBISKUP STEPINAC
NAŠI RAZGOVORI
REPORTAŽA IZ DUBRAVE

Novi broj Glasa Koncila br. 2 u tekućoj godini s nadnevkom od 15. siječnja na naslovnici donosi bremeniti i aktualan naslov: »Europa je u presudnom trenutku svoje povijesti« o novogodišnjem primanju pape Franje članova Diplomatskoga zbora akreditiranoga pri Svetoj Stolici.

»Zašto je Stepinac na udaru velikosrpske politike?« – naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića, koji će zasigurno zainteresirati ne samo čitatelje Glasa Koncila, nego i širu hrvatsku javnost. Osvrćući se na nimalo diplomatsku izjavu izaslanika predsjednika srbijanske vlade usred Zagreba i u nazočnosti hrvatskih visokih političara na domjenku Srpskoga nacionalnoga vijeća, priređenom o Božiću, te na intervju patrijarha Irineja na TV kanalu SPC-a »Televizija Hram«, u kojemu je teško optužio Katoličku Crkvu, urednik Miklenić razobličuje stvarne razloge velikosrpskih napada na hrvatskoga blaženika.

Oslobađajuća istina

U središnjem prilično intrigantnom, ali argumentiranom intervjuu »Bez istine o počiniteljima zločina i nestalima nema suživota«, kojega je vodio novinar Vlado Čutura s Nikolom Kajkićem, predsjednikom Nacionalnoga sindikata policije, istražiteljem ratnih zločina i scenaristom filma »Ovčara – neispričana priča«, prozivaju se neki uglednici sadašnjega javnoga života u Hrvatskoj.

Među ostalim stalnim rubrikama Đurđica Ivanišević Lieb u »Zapažanjima« naslovljenima »Presudno je da konačno počnemo živjeti istinu« ističe kako je u svom znamenitom govoru kardinal Müller rekao veliku oslobađajuću istinu – da su komunisti majstori laži.

»Vjernici laici aktivni u Crkvi« Tanje Baran donosi zanimljiva promišljanja Saše Koseca, pastoralnog vijećnika, voditelja župnoga Caritasa, sakristana i volontera župe sveta Tri kralja na Baniji u Karlovcu. Povijesni feljton o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca ističe jasan humanistički i kršćanski nadbiskupov stav u onodobnim teškim i sumornim vremenima, koji je stavljen u naslov: »Protiv prekoračivanja nužne samoobrane«.

Historiografija počiva na revizionizmu

»Historiografija počiva na revizionizmu«, naslovljen je susret suradnika Matije Štahana s dr. Trpimirom Vedrišem, hrvatskim povjesničarom, docentom na Odsjeku za povijest zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta. O prepoznavanju i pomoći kod vršnjačkoga nasilja piše Kornelija Stipčević, medicinska sestra, iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar.

»Sveto pismo na štokavskoj ikavici«, naslov je vijesti o velikom kulturnom događaju – prijevodu Biblije Matije Petra Katančića »Sveto pismo Starog i Novog zakona«, kojega je Hrvatsko biblijsko društvo objavilo g. 2016., dakle 185 ljeta od prvoga izdanja. Reportaža – »Župa nad kojom lebdi dobri duh biskupa Duha« – predstavlja župu Bjelovarsko-križevačke biskupije sv. Margarete u Dubravi kod Vrbovca, kojoj pripada 31 selo i ima oko 1400 obitelji i 4800 vjernika.

Glas Koncila objavljuje i u novome broju sve važnije domaće i inozemne vijesti iz života Crkve, a donosi i novi broj mjesečnika »Prilika« koji za glavnu temu ima hrvatsku robotiku u svjetskom vrhu.