Glas Koncila br. 25/2022.

INTERVJU: PREDSJEDNIK EUROPSKOGA SAVEZA UDRUGA KATOLIČKIH OBITELJI DR. VINCENZO BASSI
SLAVONSKI BROD
Ubijena djeca stup su hrvatske neovisnosti
BRUXELLES
Europski parlament donio zabrinjavajuću rezoluciju o pobačaju
KOMENTAR
IZVANREDNO ZASJEDALI BISKUPI HBK-A
Uređuje se financijski sustav u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji
U FOKUSU
Svećenička ređenja u Varaždinu, Puli i Šibeniku
NAŠI RAZGOVORI
Tisuće ljudi hodale za život u Osijeku i Sisku
ZAGREB
U obnovi nakon potresa klarise prepuštene Providnosti
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
MLADI MLADIMA
ĐAKOVO
Zašto je mons. Vladimir Vince utkan u povijest hrvatske emigracije i Opusa Dei?
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Novi 25. broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 19. lipnja otvara fotografija i tekst iz Slavonskoga Broda s naslovom »Ubijena djeca stup su hrvatske neovisnosti«, gdje je po dvadeseti put održano sjećanje na 402 poginule djece u Hrvatskoj u Domovinskome ratu.

Uz dva događaja – skori Svjetski susret obitelji u Rimu te 25. obljetnicu Europskoga saveza katoličkih obitelji njihov čelnik Talijan dr. Vincenzo Bassi sugovornik je Glasa Koncila koji se, među ostalim, osvrnuo na pandemijsko iskustvo i demografsku krizu. On rješenje za sveopću krizu vrjednota nalazi u obnovi zajedništva obitelji. »Ako ne pokušamo razumijeti i pronaći nadahnuće u zajednicama, rasprava o vrjednotama ostaje samo na intelektualnoj razini«, kazao je Bassi.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila posvećena je istarskim korijenima novoga zadarskoga nadbiskup koadjutora mons. Milana Zgrablića. Burna povijest Istre 20. stoljeća ostavila je snažan trag i na obiteljsku povijest mons. Zgrablića. Glas Koncila obišao je njegovo rodno mjestu, crkvicu i župu gdje je rasla klica njegova duhovnoga poziva, susreo se s njegovom obitelju koja otkriva kako ih je dodatno povezala patnja i tragedija kroz koju su prošli tijekom Drugoga svjetskoga rata.

O Matičinoj obljetničkoj »lukavštini« i potrebi da se donese zakon o jeziku u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić ističući: »Možda je najsnažnija potvrda da se takav zakon doista i hitno treba izglasati baš to što nekima toliko smeta ideja zakona o hrvatskom jeziku kojim se mogli utvrditi ne samo suverenost i identitet, nego i zajedništvo u hrvatskome narodu.«

Kako nevolje s tijekom suvremenoga Zapada razjašnjava papinski dokument o biblijskoj antropologiji te koja je njegova temeljna poruka uz svetkovinu Tijelova donosi tekst o čovještvu između Božje riječi i ljudskoga pera u svjetlu Kristova Tijela. Temom Tijelova bavi se i rubrika »Mladi mladima«, a tekstovi poručuju kako ta svetkovina potiče na javno svjedočenje vjere.

Kako u doba postistine očuvati čovjekovu ljudskost – naslov je detaljnoga izvještaja sa znanstvenoga skupa na kojem su se tražili načini kako priopćavati Istinu u svijetu u kojem prevladava individualizam i relativizam.

Na stranicama Glasa Koncila također se može čitati o dvije tribine o Ukrajini održane u organizaciji crkvenih institucija koje otkrivaju duboke korijene rata koji bukti na istoku Europe. Njegov utjecaj osjeti se i u hrvatskom društvu, ali mijenja i sliku ekumenskoga dijaloga.

U tekstovima i pričama koje su pripremili novinari i suradnici Glasa Koncila na 32 stranica pronađite odgovore na ova i brojna druga pitanja: Zašto se državni praznici i crkveni blagdani ne podudaraju? Zašto je mons. Vladimir Vince utkao u povijest hrvatske emigracije i Opusa Dei? Kako žive zagrebačke klarise koje su u obnovi nakon potresa prepuštene Providnosti? Što povezuje pandemiju i klimatski poremećaj?