Glas Koncila br. 30/2022.

INTERVJU: NADBISKUP MARIN SRAKIĆ
BLIZINA PROGONJENIM KATOLICIMA U NIGERIJI
Humanitarnu pomoć za žrtve »krvave Pedesetnice« Vlada šalje preko – Hrvatskoga Caritasa
Prvi put i žene sudjeluju u izboru biskupa
KOMENTAR
SLOVENSKI BISKUPI O OMOGUĆAVANJU POSVAJANJA DJECE ISTOSPOLNIM PAROVIMA
»Iza zakonskih redefinicija braka stoji rodna ideologija«
SUSRET
NAŠI RAZGOVORI
MORALNI TEOLOZI
Kako odgovoriti na Papin poziv na »razlučivanje« o braku
LAIKINJA ANA MARIJA HORVAT
SVJEŽE IZ »KONZERVE«
O VJERONAUKU S EUROPSKOGA I AFRIČKOGA GLEDIŠTA

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 24. srpnja, otvara se fotografijama plamene buktinje koja je opustošila 3300 hektara na području Rasline i Zatona. Mjesna je Crkva u kapelici Gospe Karmelske iznad Zatona u subotu 16. srpnja za požrtvovnost gasitelja i prestanak požara u kojem je oštećeno i zatonsko groblje i toranj crkve sv. Jurja zahvalila – Majci Božjoj.

Glavni urednik Branimir Stanić u komentaru piše o dosezima crkvene elastičnosti potaknut riječima svetice Edith Stein koje je zapisala da je Crkva neuništiva upravo zato jer apsolutnoj obrani vječne istine pridodaje izvanrednu elastičnost u prilagođavanju prilikama i zahtjevima svakoga vremena. Preko primjera »crkvene elastičnosti« u prilagođavanju različitim izazovima, s posebnim osvrtom na nedavno održane Mediteranske teološke susrete, Stanić primjećuje da »u današnje doba sve češće kao da se proizvodi stajalište da Crkva ne može istodobno apsolutno braniti vjersku istinu i prilagođavati se promjenama«.

Trideset tisuća eura humanitarne pomoći obiteljima ubijenih te preživjelima u napadu na katolike u Nigeriji, u gradu Owu, gdje je u terorističkom napadu početkom lipnja ubijen 41 vjernik tijekom misnoga slavlja, prva je ostvarena suradnja Crkve i države na humanitarnom polju koju je omogućio nedavno potpisan Ugovor o djelovanju Caritasa Katoličke Crkve u Hrvatskoj o kojoj za Glas Koncila govori ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik. U novom broju Glasa Koncila ističu se i izvještaj s drugoga ljetnoga susreta moralnih teologa koji su u znaku »Amoris laetitia« raspravljali kako odgovoriti na Papin poziv na »razlučivanje« o braku te izvještaj s europsko-afričkoga simpozija o društveno-građanskoj ulozi vjeronauka.

Sugovornik intervjua novoga broja Glasa Koncila je najstariji hrvatski nadbiskup u miru Marin Srakić koji uz objavu knjige »Anegdote iz kleričkoga života« govori o humoru u Crkvi te povezanosti duhovitosti i duhovnosti. »Ne možemo mi pokazati radost imajući mrka lica. Ne možemo prenositi radost svoga nebeskoga Oca govoreći: ‘Joj, ovdje su teškoće, ne znamo kako ćemo preživjeti, kakva nas budućnost čeka.’ Brojni članci koji izlaze po našim novinama stvaraju desperatnost generacije. A narod koji utone u žalost nema budućnosti«, rekao je među ostalim nadbiskup Srakić.

Mlada animatorica Ana Marija Horvat iz Zrinskoga Topolovca svjedoči kako joj je priprema za krizmu otvorila oči za djelovanje živoga Boga te kako je ušla u avanturu s Duhom Svetim koja ju je dovela do spoznaje da je bitno mladima podariti nešto svjetovno da bi ih se usmjerilo na duhovno. Violinistica Renata Novoselec u zagrebačkoj župi sv. Leopolda Mandića sviranju podučava gluhe. Tridesetak polaznika, s kojima u sklopu svoga projekta »Violinmusic4all« svakodnevno volontira, od jutra do mraka svladava umijeće gudala i struna, za što su i višestruko nagrađeni na nedavnom 7. Međunarodnom glazbenom natjecanju koje je u Beču organizirao konzervatorij »Franz Schubert«.

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i ljetni dvobroj magazina »Prilika« koji kao središnju temu donosi socijalni turizam – zaboravljen, zanemaren, a pun potencijala.