Glas Koncila br. 38/2023.

LJVIV
Okrutni napad na ukrajinski Caritas – simbol kršćanske ljubavi
RED SV. GROBA JERUZALEMSKOGA U HRVATSKOJ UDVOSTRUČIO SVOJE ČLANSTVO
»Primjerom plemenitoga viteštva hrabro i postojano unosite svježinu dobronamjernosti«
KOMENTAR: KAKO NE DOĆI NA MARIJU BISTRICU!
Stepinčevo na 30. rujna
INTERVJU: PROF. DR. SUZANOM VULETIĆ GOVORI O GORUĆIM BIOETIČKIM TEMAMA
Prijeti suvremeni eugenički projekt »higijene rase«
ISPRAVNA GESTA NAKON PRIČEŠĆIVANJA
Trebamo li klečati nakon pričesti?
IMATI ILI BITI
Kad bi materijalni uspjeh bio najvažnije poslanje, bogataši bi imali najispunjeniji život
OD VOŽNJE DO ČITANJA
Koliko ih treba poginuti da prometna kultura jače uđe u škole?
MLADA MEZZOSOPRANISTICA LUCIJA KLARIĆ
»Gospodin me nagradio položenim ispitima jer sam svaki dan pohađala misu i pjevala«
TRNOVIT PUT MLADE UČITELJICE DANICE ŠIROLE PREMA SVETOSTI (3)
»Daj mi milost da mogu vršiti tvoju volju, a onda traži od mene što hoćeš«
JESU LI ANĐELI MIRNI?
Obamrli idoli, slikar užasa i okretni pasionist
OBITELJ I MEDIJI
Trudnoća i društvene mreže

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 24. rujna. Broj se otvara viješću o bombardiranju Caritasova skladišta u Ljvivu i uništenju 300 tona humanitarne robe koja je trebala pomoći ljudima u Ukrajini preživjeti još jednu ratnu zimu.

U fokusu novoga broja je investitura desetorice novih vitezova i prvi put četiriju dama kojom je Hrvatska magistralna delegacija Viteškoga reda svetoga Groba jeruzalemskoga dosegnula broj od 31 člana te udvostručila svoje članstvo. Svečanosti oviteženja koju je po novom obredu u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prvi put predvodio kardinal Josip Bozanić pridružilo se i tridesetak vitezova i dama iz osam europskih zemalja, koje s Hrvatima povezuje poslanje ne mača, nego svakodnevne molitve i vjerodostojnoga života.

U komentaru glavni urednik Glasa Koncila piše o Stepinčevu na 30. rujna. »Najavljeno okupljanje hrvatskoga vjerničkoga naroda predvođenoga svim hrvatskim biskupima u subotu 30. rujna na Mariji Bistrici, na proslavi 25. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, ne pripada redu običnih crkvenih proslava. (…) Stoga bi i hodočašćenje do mjesta na kojem je 1998. sv. papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglasio blaženim, gdje će na oltaru biti izložene njegove moći kao znak svetačke prisutnosti, moglo baš u sadašnjem izazovnom vremenu za Crkvu i narod, preko molitve, uroditi brojnim blagoslovima«, piše među ostalim urednik Stanić.

Povodom izlaska nove knjige »Dileme kliničke bioetike – U perspektivi medicinskog personalizma i kršćanske deontologije« u izdanju Glasa Koncila autorica, moralna teologinja i bioetičarka prof. dr. Suzanom Vuletić u intervjuu govori o gorućim bioetičkim temama. Medicina pokazuje tendenciju da umjesto umijeća liječenja i ublažavanja boli potpuno zagospodari životom, pojasnila je. »Suvremeni biotehnološki svijet dosegnuo je trenutak u kojem se konačno valja odlučiti: ili nastaviti bez ograničenja činiti sve što je znanstveno moguće ili s bioetičkim ograničenjem činiti samo ono što je dobro.«

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i rujansko izdanje mjesečnoga magazina »Prilika« koji raspravlja o prilično nepoznatoj ulozi središnjih banaka i njihovim manipulacijama podatcima u redovitim financijskim izvješćima. Rubrika Književnost predstavlja knjigu francuskoga svećenika Henoca Tailleaua o sv. Maloj Tereziji. Rastuća politička neizvjesnost u svijetu, promjena međunarodnoga poretka i trajnost međunarodnih savezništava u fokusu su rubrike Politika. Uz početak školske godine rubrika Psihologija bavi se pitanjem razvoja morala u djece i ulogom roditelja. Rubrika Ekologija bavi se Svjetskim danom molitve za skrb o stvorenom i razdobljem »Vremena stvorenoga«, a rubrika Zdravlje tematizira zaštitu vida.