Glas Koncila br. 43/2018.

INTERVJU: DR. VLATKA VUKELIĆ
ROBERT VUJICA
JUBILEJ FRANJEVACA U TROGIRU
Relikvije sv. Franje na trajno štovanje Hrvatima
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
BISKUPSKA SINODA
VOLONTERSKI POTHVAT
Tri dana darivanja ljubavi
VATIKAN
Izgledno Papino putovanje u Sjevernu Koreju?
MAČE – POZNANOVEC
Zahvala za povijesni pohod svetoga pape
REPORTAŽA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 43 u ovoj godini, s nadnevkom od 28. listopada, posvećena je izjavi Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije: »Pravna, radna i socijalna sigurnost – jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu«, koja je predstavljena u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u srijedu 24. listopada. Izjava, koja je podijeljena u četiri poglavlja i govori o aktualnom društvenom trenutku na tragu smjernica socijalnoga nauka Crkve, objavljena je u cijelosti. U njoj se uz ostalo ističe: »Oni koji vode državu, koja je u svom nastajanju izgrađena na višestoljetnim težnjama hrvatskoga naroda i njegovu jedinstvu i solidarnosti tijekom Domovinskoga rata, i u čije je temelje ugrađena žrtva svih hrvatskih branitelja, pozvani su stoga, snagom mandata i povjerenja koje su dobili od građana, bez odgađanja, aktivno djelovati radi zaustavljanja negativnih trendova prouzročenih nedosljednošću u provedbi Ustava i zakona.«

»U okolnostima kad je jasno da je promjena izbornoga zakonodavstva i stvarna demokracija preduvjet za boljitak Hrvatske, sprječavanje jednoga i drugoga ne može biti drugo nego djelovanje protiv općega dobra hrvatskoga društva u korist partikularnih interesnih skupina, bilo tzv. neformalne velike koalicije bilo otuđenih i skrivenih političkih snaga koje guše Hrvatsku«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Izigrani ljudi i demokracija«. U njemu podsjeća da u anketama oko 70 do 75 posto hrvatskih građana izjavljuje da Hrvatska ne ide u dobrom smjeru, a jedan od brojnih mogućih primjera na kojem se to stajalište kristalno jasno potvrđuje je i odnos vlasti prema građanskim inicijativama koje su pokušale inicirati referendume.

»Generacije koje dolaze tražit će počinitelje zločina nad svojima«, naslovljen je središnji intervju s dr. Vlatkom Vukelić, povjesničarkom s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja, među ostalim, razotkriva laž o koncentracijskom logoru u Sisku.

»Zapažanja« u novom broju Glasa Koncila, naslovljena »Postoje li u Hrvatskoj kvalitetni kadrovi za nadzor stranih ulaganja?«, uz niz zanimljivih i aktualnih tema, što se nazire već iz naslova, progovaraju i o problemu nedostatka radne snage.

Maestro Ivan Matarić, glazbenik, skladatelj i glazbeni pedagog u rubrici »Susret« svjedoči o svojoj vjeri u tekstu pod naslovom »Na vjeri se mora stalno raditi – zalijevati«.

U rubrici »U službi bližnjega«, koja je u ovom broju naslovljena »Srcem za potrebite«, Dalibor Horvat, predsjednik udruge »Riječko srce«, govori o razlozima njezina osnutka i aktivnostima.

Glas Koncila donosi i zanimljivu priču o vjeroučitelju u Osnovnoj školi »Matija Gubec« u Cerniku kod Nove Gradiške Robertu Vujici, otcu sedmero djece, slikaru, glazbeniku, voditelju crkvenoga zbora i mjesnom istražitelju komunističkih zlodjela, koji je odlučio rasvijetliti okolnosti ubojstva franjevca, koje je već 73 godine obavijeno velom tajne.

»Budućnost izgrađivati kroz mlade duše«, naslov je reportaže iz osječke župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola.

IZVORGlas Koncila br. 43/2018.
Prethodni članakUZ FILM »CRNI ČLAN KKKLANA« Razotkrivanje mržnje
Sljedeći članakGlas Koncila br. 43/2018