Glas Koncila br. 48/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

INTERVJU: DR. O. JOSIP BLAŽEVIĆ
U KARDINALSKOM ZBORU – TRI HRVATA
Kardinalski grimiz primio Blaž Čupić
IVANA ĐURAS
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPINO APOSTOLSKO PISMO
Trajno slaviti i živjeti milosrđe
NEIMAŠTINA I BOLEST
KARDINAL MÜLLER
REKAO »NE« ISELJAVANJU
REPORTAŽA: ORAŠJE

Četvrt stoljeća nakon podnesene žrtve za slobodu Hrvatske glas i mrtvih i živih poručuju: rasvijetlimo svoju prošlost. Tom porukom, koju pojačava i fotografija iz vukovarske kolone sjećanja otvara se novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 27. studenoga.

Upravo tema tragedije u Vukovaru, ali i one u Škabrnji, osvijetlile su i ostale stranice tjednika jer su se brojne hrvatske vjerničke zajednice u domovini i svijetu spomenule tih obljetnica i svih onih koji su darovali svoj život kako bi nove generacije živjele u miru, blagostanju i ljubavi.

Svojevrsni vapaj za istinom i pravdom u svojem je komentaru uputio glavni urednik Ivan Miklenić problematizirajući činjenicu da za određene zločine tijekom velikosrpske agresije u Hrvatskoj nije nitko odgovarao. Zato smatra da je »neodgodiva zadaća hrvatske države da na svim razinama objektivno dokumentira sva događanja u velikosrpskoj agresiji, da procesuira sve počinitelje zločina, da zaustavi i spriječi izjednačavanje krivnje i odgovornosti, da prokaže sve politike i propagandiste koji falsificiraju povijesna događanja u velikosrpskoj agresiji te da njeguje memoriju o velikoj žrtvi, koja je znak ljubavi, memoriju oslobođenu svake osvetničke primisli«.

U tjednu u kojem započinje iščekivanje radosnoga kršćanskoga blagdana Glas Koncila je sugovornika za intervju pronašao u osobi provincijala franjevaca konventualaca dr. Josipa Blaževića koji je progovorio o sekularizaciji društva, otpadništvu od vjere i sve većem utjecaju new agea, posebno istaknuvši da agresivna diktatura kulture relativizma lako može pobijediti kršćansku osrednjost.

U »Teološkom osvrtu« obrađeno je predavanje pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Müllera, što ga je održao u Zagrebu prigodom dodjele počasnog doktorata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, a u kojem poručuje da je Bog isplativa i nezaobilazna tema.

U rubrici »Put u slobodu« svjedoči hrvatski branitelj koji je postavio zastavu na vukovarski vodotoranj Anđelko Burilo, dok u rubrici »Drugačiji su među nama« o teškoj bolesti u obitelji svjedoči Zoran Valjan iz Višića, čiju je obitelj snašla i borba s bankom zbog kredita i strah od oduzimanja doma.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svjedoči Ivana Đuras, pravnica kojoj je vjera »najveći zakon«. Ispričala je na koji način pridonosi svojoj dominikanskoj župi u Zagrebu ističući kako »osjeća da će stvarno živjeti sve dok bude aktivna u pastoralu«.

Reportaža je u ovom broju Glasa Koncila posvećena župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju, mjestu koje je nedavno zbog uhićenja hrvatskih branitelja došlo u središte javnosti. Reporter Glasa Koncila piše o vjerskoj pripadnost tamošnjih žitelja, zbog čega su često na udaru jer kao Hrvati i katolici žele ostati i opstati na svojim ognjištima koje su branili i obranili. (it, gk)