Glas Koncila br. 50/2020.

Kardinal Josip Bozanić
Komentar
intervju: Novinarka Višnja Starešina
Reportaža
Zapažanja
Mladi
VATIKAN
Opći oprost oboljelima i onima koji im pomažu
iz crkve u svijetu
O »zločinu« kršćana koji se ne žele odreći svoje vjere unatoč progonu
Kapetan Hajduka Mijo Caktaš

Pretposljednji Glas Koncila u 2020. godini, priređen za treću adventsku nedjelju 13. prosinca jedan je od onih brojeva koji će u dugogodišnjoj povijesti lista zauzeti posebno mjesto.

Naime, predbožićni Glas Koncila dolazi u novom, osvježenom vizualnom izdanju, nakon što je u dosadašnjem ruhu izlazio gotovo 15 godina, od Uskrsa 2006. godine, a u duhu vremena došašća novi broj središnjeg nacionalnog katoličkog tjednika snažnu poruku nade donosi već na naslovnici, fotografijom i tekstom sa skela zagrebačke prvostolnice, gdje se intenzivno radi na saniranju posljedica potresa iz ožujka.

Osim grafičkih promjena, u Glas Koncila uvedene su i nove rubrike. »Obitelj i mediji« i »Nahraniti vjerom« rubrike su kojima je cilj pomoći obiteljima u vjerskom i medijskom odgoju djece, a na stranice tjednika vraća se i stara rubrika »Ljudi naših dana« o poznatim osobama koje se zauzimaju za kršćanske vrjednote u javnom prostoru. I povijesna je stranica obogaćena događajima i ljudima iz katoličkoga kalendara, kao i anegdotom iz povijesti.

Novi vizualni identitet Glasa Koncila potpisuje grafički dizajner Branimir Klarić iz zagrebačkoga studija za dizajn i oblikovanje informacija »30 stupnjeva«.

»Glas Koncila već gotovo šest desetljeća zauzima specifično područje u hrvatskom medijskom prostoru, kao odraz novoga lice Crkve, bez obzira na vrijeme i izazove u kojima je ona živjela i živi u hrvatskom narodu. Povijest Katoličke Crkve u nas tijekom proteklih desetljeća zabilježena je u koricama toga našega katoličkoga tjednika. Uloga Glasa Koncila danas u trećem tisućljeću nije samo u širenju i produbljivanju evanđelja, nego i da se Isusova spasonosna poruka integrira u sadašnju kulturu koju prate brojni izazovi«, izrekao je riječi podrške promjeni u prigodnom intervjuu u novom Glasu Koncila kardinal Josip Bozanić, koji se u razgovoru osvrnuo i na tešku 2020. godinu i njezine posljedice po Crkvu i Zagrebačku nadbiskupiju.

Apostolsko pismo »Otčevim srcem« koje je papa Franjo objavio o blagdanu Bezgrješnog Začeća BDM glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić iskoristio je kao povod za osvrt na aktualne probleme u Hrvatskoj. Iznova je pozvao da se pandemija koronavirusa, unatoč ugrozama koje nosi, iskoristi kao povijesna prilika da se promjene neki iznimno loši trendovi za Hrvatsku, poput višegodišnjeg iseljavanja iz domovine. »Pritom vraćanje dostojanstva hrvatskim otčevima radnicima nikako ne podrazumijeva dijeljenje novca koji je za saniranje šteta pandemije došao iz europskih fondova«, upozorava Stanić.

Uz 30. godišnjicu »božićnog Ustava« u intervjuu govori novinarka, redateljica i publicistkinja Višnja Starešina. Čitatelji će iz razgovora saznati koje su bile okolnosti donošenja toga ustava kao važnog koraka u stvaranju hrvatske države. »Političkim izborima i dalje upravljaju stare strukture« – poruka je središnjeg naslova intervjua koja u nekoliko riječi odašilje nezanemariv »alarm«, ali ujedno daje i kratki sažetak uzroka mnogih boljki koje Hrvatsku tište i danas.

U novom broju Glasa Koncila rubrika reportaža je iskočila od uobičajenih kolotečina. Umjesto prikaza života i povijesti pojedine župe, reportaža prikazuje mise zornice diljem Hrvatske. Unatoč teškim okolnostima i navodnom »otkazivanju adventa« hrvatski su vjernici svojim pohodima misama zornicama pokazali da onaj pravi advent nikakva izvanjska boljka ne može zaustaviti. Po što dolaze na ovogodišnje zornice odgovaraju vjernici iz Pule, Rijeke, Gornje Stubice, Slavonskog Broda i Đakova. Čitatelji će moći saznati zašto je za liječnike KBC-a Sestre Milosrdnice misa u kapelici u Vinogradskoj idealan početak dana i upravo najčvršći oslonac u danima rijetko zabilježene zdravstvene krize.

Svoje svjedočanstvo vjere u kontekstu obiteljskog i profesionalnog života iznosi kapetan NK Hajduka Mijo Caktaš, koji je osim uspješne nogometne karijere ujedno i čovjek koji drži do obiteljskih vrijednosti – otac je troje djece, a četvrto je na putu… Uz obilje vijesti iz života Crkve u Hrvata i u svijetu čitatelji će pronaći i kratki intervju sa fra Šimunom Šitom Ćorićem uz objavu njegovog novog albuma »Vremena ova sad su druga«. Osvježena rubrika povijesnog feljtona donosi prvi u nizu tekstova o SDS-ovom dosjeu o biskupu Stjepanu Bäuerleinu.