Glas Koncila br. 50/2021.

INTERVJU: IZBORNIK ZLATKO DALIĆ
PAPA FRANJO POHODIO GRČKU I CIPAR, KOLIJEVKU I VRATA EUROPE
Aktiviranje umijeća općega dobra lijek je za sadašnje nazadovanje demokracije
ZAGREB
Potpora promicanju nezamjenjive važnosti roditelja i njihove brige za djecu
KOMENTAR
U FOKUSU
Izjava komisije »Iustitia et pax« o pandemiji
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
ZAGREB
Priprava zaručnika za ženidbu nije birokratska procedura
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
ZAGREB
Znanstveni skupovi o hrvatskom proljeću
mladi mladima
REPORTAŽA – ŽUPA SV. JOSIPA VARAŽDIN

Papin pohod Grčkoj i Cipru, kolijevci i vratima Europe – središnja je tema koja otvara novi broj Glasa Koncila od nedjelje 12. prosinca s naslovom »Aktiviranje umijeća općega dobra lijek je za sadašnje nazadovanje demokracije«.

Svojevrsno nazadovanje po pitanju pogleda ostvarivanja prava, čini se, doživjet će i mjera »roditelj odgojitelj«, o čemu u komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić ističući da se »većina u zagrebačkoj vlasti najavljenim promjenama odlučila za brutalne rezove možda najplodnije odluke dosad«. Donosi se i izvještaj o susretu biskupa Ivana Šaška i vodstva zagrebačkoga Caritasa s predstavnicima roditelja odgojitelja.

Na stranicama Glasa Koncila donosi se pravna analiza spornoga dokumenta Europske komisije kojim se preporučilo ne spominjati Božić te se ističe kako je sadržaj predloženih smjernica grubo diskriminirajući prema kršćanima.

Dan prije nego je potpisao novi ugovor s hrvatskim nogometnim savezom izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u velikom intervjuu Glasu Koncila u ozračju došašća govori o obiteljskim vrjednotama, vjeri i nadanjima ususret novoj godini. »Narod zna prepoznati iskrenu borbu, prepoznaje vjeru, poštenje, domoljublje… To se uvijek cijeni i to je ono što može izvesti narod na ulice«, kazao je Dalić.

Reportaža donosi prikaz života župe sv. Josipa u Varaždinu, dok iz »egzotične« Francuske Polinezije dolazi priča o nadbiskupiji i biskupiji na 118 otoka i atola. Rubrika »Mladi mladima« piše o zajedništvu kao odlici Božića, a u »Susretu« je predstavljen arhitekt, fotograf i branitelj Damir Barešić koji je sedam puta hodočastio sv. Jakovu u Compostelu.

U novom broju Glasa Koncila može se pročitati izjava komisije »Iustitia et pax« o pandemiji naslovljena »Ljubavlju nadvladati pandemiju straha«, kao i priopćenje nakon sastanka Vlade i Hrvatske biskupske konferencije u kojoj je upućen poziv na prevladavanje zdravstvene i društvene krize.