Glas Koncila br. 52-53/2016.

Hrvatska Božić 2016., slavlje rođenja Isusova, dočekuje u svijesti da stoji pred izazovom izumiranja stanovništva. Stoga se uredništvo Glasa Koncila u božićnom dvobroju odlučilo usredotočiti na moguća rješenja gorućega problema depopulacije Hrvatske.

Tako je više stranica božićnog priloga posvećeno demografskoj problematici o čemu govore istaknuti hrvatski znanstvenici, a objavljen je i prilog o novom valu hrvatske emigracije uz svjedočanstva hrvatskih misionara i pripremama uoči nacionalnog susreta obitelji u Solinu.

Predstavljene su općine i zajednice koje imaju posebne programe za opstanak, a razgovaralo se i s majkom koja je iskoristila trogodišnji roditeljski dopust te tu odluku naziva »najboljom u svojem životu« kao i s ocem koji je iskoristio tu mogućnost.

U božićnom se prilogu Glasa Koncila daje i odgovor na pitanje kako su »neplodni« začeli za nekoliko mjeseci, ima li svećeništvo šanse u krizi obitelji te kako stati na kraj sve brojnijem odlasku liječnika iz Hrvatske.

Božićni dvobroj Glasa Koncila otvara se čestitkom, a naslovnicu krase motivi dvaju vitraja iz zagrebačke prvostolnice, Isusova rođenja i anđeoskoga navještenja toga događaja pastirima. Prvi dio Glasa Koncila posvećen je božićnim porukama hrvatskih nadbiskupa i biskupa – njih 17 skupljeno je na četiri stranice.

O Božiću kao jedinstvenom Božjem iskoraku piše u svojem komentaru glavni urednik Ivan Miklenić: »Neizmjerna je radost i sreća što je Isusovo rođenje, tj. neopozivo i vječno spajanje božanske i ljudske naravi u osobi Isusa Krista, utrlo put nezaustavljivoj Božjoj ljubavi kako prema ljudima koji se Bogu otvaraju tako i prema onima koji Boga tek površno prihvaćaju, ignoriraju, niječu ili progone. Bog daje svima mogućnost, poštuje slobodu svakoga čovjeka i strpljivo čeka.«

Sugovornik Glasa Koncila u intervjuu je dr. Ivica Čatić, profesor na katedri Novoga zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu koji je govorio o Isusovom utjelovljenju i njegovom djetinjstvu, ali i te svoje misli povezao s aktualnim stanjem u svijetu i domovini.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« predstavljen je Ivan Pavlić, jedan od stupova« botinečke župe i utemeljitelj građanske udruge »Izvor ljubavi« koji, misleći na humanitarno-karitativni rad, sa stranica Glasa Koncila poručuje: »Želimo približiti Božić onima koji ga nemaju.«

Crkveni se život posebno intenzivirao u predblagdansko vrijeme, pa je više desetaka vijesti iz svih dijelova Hrvatske skupljeno u nekoliko adventskih kronika. Na taj su način zabilježene mnoge priredbe, koncerti, duhovne obnove i karitativne akcije.

Kao dar uz božićni dvobroj Glasa Koncila dolazi jednolisni katolički kalendar s fotografijom sv. Terezije iz Calcutte, te njezinom rukom ispisana čestitka – »Bog s Vama« koju je napisala za naše čitatelje prije 37 godina. (it/gk)