Glas Koncila br. 5/2017.

U novom broju Glasa Koncila od 5. veljače čitajte...

INTERVJU: NINA KLEFLIN
MLADI MLADIMA
OBITELJSKA SVJEDOČANSTVA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SUD U STRASBOURGU
Potvrda zabrane surogat-majčinstva
TEOLOŠKO-PASTORALNI TJEDAN
Vjera stvara dijalog i pomirenje
UDOMITELJICA IVANKA DABRO
UZ DAN ŽIVOTA
Ubrzano starenje donosi niz izazova
REPORTAŽA: OSIJEK

Medijski uglavnom zanemarenom »Mimohodu za život« u Washingtonu na kojem su se okupile stotine tisuća ljudi posvećena je naslovnica novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 5. veljače. Podršku skupu uputio je i papa Franjo, izrazivši nadu da će taj događaj pridonijeti »mobilizaciji savjesti u obrani prava na život i donošenju učinkovitih mjera kako bi se zajamčila njegova primjerena pravna zaštita«.

Zaštita života od rođenja do prirodne smrti u središtu je Dana života koji se u Hrvatskoj obilježava prve nedjelje u veljači, pa je više priloga u novom broju Glasa Koncila posvećeno upravo toj temi. U cijelosti je prenesena poruka Vijeća za život i obitelj HBK-a u kojem se suočavanje sa stvarnošću starenja vidi kao prilika za rast u mnogim područjima, a detaljno je izvješteno s internog kolokvija Vijeća HBK na kojem se govorilo o problemu ubrzanog starenja hrvatskog stanovništva. Temu obogaćuju i dva svjedočanstva obitelji iz Zadra i Splita. Dvije zadarske obitelji Frakin i Pleslić s više djece te udomiteljica troje djece Ivanka Dabro poručuju kako »najviše što mogu dati jest život«.

U komentaru glavni urednik Ivan Miklenić piše o umjetnom perfekcionističkom sindromu, a kao povod su mu poslužile reakcije o uspjehu rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, kada se taj sindrom pokušao uvlačiti kroz shvaćanje i uvjerenje da ništa ne valja. »Koliki su razmjeri te manipulacije lako je uvidjeti ako se usporedi koja druga djelatnost, odnosno njezina uspješnost u svjetskim razmjerima. Npr. gdje bi bio kraj današnje Hrvatske da je 4. zemlja na svijetu po gospodarstvu, po pravosuđu, po demokraciji, konkurentnosti, po uspješnosti u borbi protiv korupcije ili po kvaliteti medija. Nije li više nego zapanjujuće što mediji u Hrvatskoj baš nikada ne zagovaraju vrhunske hrvatske nacionalne ideale i ciljeve na područjima koja su sudbinski bitna za Hrvatsku i za dobro svih hrvatskih građana?«, piše urednik Miklenić.

O stanju u hrvatskoj kulturi, kazališnoj etici, slobodi izražavanja, kao i o odnosu umjetnosti, novih tehnologija i društva u cjelini u intervjuu novoga broja Glasa Koncila govori nagrađivana kazališna redateljica Nina Kleflin.

U rubrici »Propisi-pravo-pravda« piše se o razlici između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja, »Prigovor znanosti« posvećen je o Humboldtovom otkriću prirode, autorica »Zapažanja« pita se »Zašto ne cijenimo domaću proizvodnju«, dok »Mladi mladima« u povodu Dana sigurnijega interneta poručuju »Budi Božja slika i u virtualnom svijetu«. Posljednji dio teološkog osvrta posvećen liku Martina Luthera u povodu 500. obljetnice reformacije ispisuje dr. fra Luka Marković.

Reportažu iz osječke župe sv. Obitelji na Jugu II osnovane prije 50 godina donosi reporter Tomislav Vuković.