I ZA HRANU I ZA LIJEK Grah je i ljekovita namirnica

Grah (Phaseolus vulgaris, lat.)
Foto: Shutterstock

Grah (Phaseolus vulgaris, lat.) nije samo osnovna prehrambena namirnica, nego i vrijedan izvor fitokemikalija s brojnim blagotvornim učincima na ljudsko zdravlje. Njegova primjena u fitoterapiji, osobito kod metaboličkoga sindroma i dijabetesa tipa 2, opravdana je dostupnim znanstvenim dokazima. Osim što je bogat izvor biljnih bjelančevina, vlakana i mikronutrijenata, grah sadrži brojne bioaktivne tvari koje mu osiguravaju različita farmakološka svojstva. Najvažnija ljekovita tvar pronađena u grahu uključuje fazaolamin – inhibitor alfa-amilaze, enzima odgovornoga za razgradnju škroba.

Djeluje kao prirodni »blokator ugljikohidrata« smanjujući apsorpciju glukoze u crijevima i na taj način djeluje na snižavanje glukoze u krvi. U smanjenju glukoze u krvi sudjeluju i topiva i netopiva vlakna kojima je grah vrlo bogat. Osim toga grah sadrži i fenolne spojeve poput flavonoida (kvercetin, kempferol) i tanina, kao i fitinsku kiselinu, koji imaju antioksidativno djelovanje. Fenolni spojevi i saponini koje sadrži grah smanjuju razinu upalnih medijatora i djeluju protuupalno. Zbog visokoga sadržaja proteina, dijetalnih vlakana, vitamina i minerala te niskoga sadržaja zasićenih masti grah je nutritivno bogata namirnica koja se preporučuje u prehrani kao zamjena za životinjske proizvode.

Dobro je znati…

• Znanstvena istraživanja potvrdila su da prehrana koja uključuje grah smanjuje lipoproteine niske gustoće (LDL), povećava razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL) i pozitivno utječe na činitelje rizika za metabolički sindrom, a time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa.
• U osoba s osjetljivim probavnim sustavom grah može izazvati nuspojave poput nadutosti, plinova, grčeva i nelagode.
• Grah sadrži umjerene količine purina, koji se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Iako je purinski sadržaj niži nego u mesu i iznutricama, u osoba s gihtom ili sklonošću gihtu može pogoršati stanje.
• Sirovi grah (posebno crveni grah) sadrži toksične lektine koji mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje ako se termički dobro ne obrade.
• Konzumacija graha s lijekovima za snižavanje glukoze u krvi može uzrokovati hipoglikemiju (nagli pad šećera u krvi).