MEDICINSKI SAVJETI RODITELJIMA Kako olakšati inhalacijske alergije djeci?

Preporučuje se jednom mjesečno oprati plišane igračke, a jednom tjedno mogu se staviti jedan dan u zamrzivač

Foto: Shutterstock
Emilija Jančevski, prvostupnica sestrinstva, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara u Požeškoj biskupiji – ogranak Virovitica

Inhalacijske alergije nastaju kao posljedica udisanja neke tvari na koju je osoba alergična. Najčešće su to peludne alergije te alergije na prašinu, pljesni, grinje, dlake i perje kućnih ljubimaca. Peludne alergije javljaju se sezonski za vrijeme cvjetanja trava i stabala, i to najčešće u proljeće i jesen, dok su ostale alergije prisutne tijekom cijele godine.

Ako je dijete alergično na pelud, za vjetrovitoga vremena treba izbjegavati boravak u prirodi, a najbolje je biti u prirodi nakon kiše zbog toga što je tada koncentracija peluda u zraku najniža.

Reakcije na alergen mogu se manifestirati kao alergijska hunjavica (kihanje, curenje iz nosa, suzenje očiju, kašalj, škakljanje u grlu), no mogu biti i teže poput alergijskoga bronhitisa i bronhalne astme. Dokazivanje uzročnika alergije provodi se alergološkim testiranjem u kojem se najčešće rabe kožni testovi kao i uzorkovanjem krvi u kojem se potvrđuje posredovanje IgE protutijela (RIST, RAST). O načinu liječenja odlučuje liječnik, a roditelji mogu određenim postupcima djelovati na smanjenje simptoma alergije u djece.

Ako je dijete alergično na pelud, za vjetrovitoga vremena treba izbjegavati boravak u prirodi, a najbolje je biti u prirodi nakon kiše zbog toga što je tada koncentracija peluda u zraku najniža. Nakon povratka s igre dijete treba istuširati, oprati mu kosu i presvući odjeću da se spriječi unošenje peluda u prostor u kojem se boravi. Za vrijeme cvatnje biljaka na koje postoji potvrđena alergija treba zatvarati prozore i ne sušiti rublje na zraku.

Posteljinu prati na 60 °C

Kod alergije na prašinu, grinje, dlaku i perje kućnih ljubimaca važno je održavati čistoću doma. U kućnoj prašini nalaze se oku nevidljivi paraziti grinje. One se nalaze u jastucima, tepisima, tapeciranom namještaju od tkanina, posteljini i slično, a hrane se ostatcima organskih materija kao što su odljuštene stanice kože i slično. Općenito grinje nisu opasne, no njihov je izmet glavni kućni alergen. Stoga je važno redovito čistiti prašinu, a na krevet staviti prekrivač koji je otporan na prašinu, maknuti jastuke od perja i upotrebljavati antialergijski madrac i jastuk.

Posteljinu treba prati na najmanje 60 °C. Stan treba redovito provjetravati, a koncentracija kućne prašine (a time i grinja) smanjit će se uklanjanjem tepiha, zavjesa, tapeciranoga namještaja, plišanih igračaka i slično. Plišane igračke ne treba djetetu zabraniti, ali treba kupovati igračke koje podnose pranje na 60 °C. Preporučuje se jednom mjesečno oprati plišane igračke, a jednom tjedno mogu se staviti jedan dan u zamrzivač.

Ako je dokazana alergija na dlaku ili perje, treba izbjegavati držanje kućnih ljubimaca u stanu ili ako to nije moguće, treba ih kupati barem jednom tjedno i ne dopustiti boravak u spavaćoj sobi.