»IVAN« FILM SA ZLATNOM ARENOM ZA GLUMICU Teške odluke

Ivan
»Ivan« (Ivan); drama; redatelj: Janez Burger; glume: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Leon Lučev

Manjinska je hrvatska koprodukcija u vrlo dojmljivu slovenskom filmu »Ivan« redatelja i scenarista Janeza Burgera, koji je upravo u toj konkurenciji nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glumicu ljetos u Puli. Pripala je Maruši Majer koja je izražajno i uvjerljivo utjelovila glavni lik djevojke Mare. Ta vrlo dobra, ali i teška drama, i psihološka i socijalna, nagrađena je s petnaestak nagrada na drugim festivalima i u Sloveniji, a najviše za najbolji film.

Radnja filma zbiva se u Sloveniji i u Italiji blizu slovenske granice. Prikazuje vrlo angažirano društveno-političke probleme posttranzicijskoga društva, korumpirane bogate poslovne ljude koje zakonska pravda jedva zahvaća te mito kojim rješavaju nelagodne i teške situacije. Usto, prikazuje osjetljive probleme u vezi s neodgovarajućom socijalnom skrbi, socijalnim radnicama te s udomljavanjem djece i udomiteljskim obiteljima. Drama prelazi u film ceste s elementima trilera. Vrlo je dobra kamera hrvatskoga snimatelja Marka Brdara te glazba koja pridonosi napetosti, a promišljena režija vrlo je realistična, pa i naturalistična.

Riječ je o djevojci Mari zaljubljenoj u korumpiranoga tajkuna Roka (Tribužon), čije dijete, dječaka Ivana, rađa. Oboje žele zajednički život i obitelj sa sinom, ali zbog Rokovih prljavih nezakonitih poslova bježe u Italiju. Mara je rastrgana između toga nastojanja i majčinstva s kojim se u početku vrlo teško nosi. Usto, doživljava i fizičko nasilje od ljudi (Lučev) koji im prijete, progone ih i slijede ih. Postavlja se pitanje može li novac sve riješiti, kako misli Rok, ili ona mora sama odlučiti te naći najbolji i najsigurniji životni put za sebe i dijete…