JEDINSTVENO SLAVLJE U »NOVOM JANJEVU« Tri duhovna »magneta« prvoga svećenika iz Kistanja

Snimila: I. Grbić

Mlade mise redovito u crkvu privuku i župljane koji onamo ne zalaze često. No posve rijetko okupljaju i vjernike koje s mladomisnikom ne veže ni pripadnost župi ni osobno poznanstvo, nego ljubav prema zajedničkomu ishodištu. Upravo je takva ljubav potaknula sedamstotinjak mahom janjevačkih Hrvata da se na spomendan Bezgrješnoga Srca Marijina u subotu 17. lipnja iz čitave Hrvatske zapute u »novo Janjevo« – Kistanje u Zadarskoj nadbiskupiji. Ondje se, naime, u crkvi janjevačkoga zaštitnika sv. Nikole tridesetak svećenika – jedan čak iz Janjeva – u suslavlju pridružilo mladomisniku Mariju Karadakiću. No mlada misa 38. živućega janjevačkoga svećenika otkrila je i šire razloge za slavlje. Janjevac čiji su se roditelji u Hrvatsku doselili 1998. prvo je katoličko svećeničko zvanje iz kistanjskoga kraja u posljednjih 500 godina, ali i prvi svećenik iz Kistanja.

»Bilo je mnogo duhovnih zvanja u našoj župi, no nisu svi došli do trenutka ređenja. Stoga mi je bilo nevjerojatno doći do toga cilja. Na tome zahvaljujem Bogu, ali i ljudima u svom mjestu koji su me čitavim putom podupirali«, rekao je Karadakić, naglašavajući da Janjevce i više od podrijetla okuplja – Crkva. »Gdje god živjeli, Crkva ostaje poveznicom ne samo za one koji su živjeli u Janjevu, nego i za one koji su poput mene rođeni u Hrvatskoj. Zato se naš čovjek posvuda osjeća kao da je kod kuće«, svjedoči Karadakić, kojemu su janjevački obrtnici za mladu misu izradili i prigodne magnete. Njegovi su pak »magneti« k svećeništvu bila trojica svećenika sveta života.

»Prvi mi je uzor svakako bio bl. Serafin Glasnović Kodić, koji je istinu branio pod cijenu života. Kao sjemeništarac upoznao sam i snažni svjedočanski lik bl. Miroslava Bulešića, a tijekom bogoslovije omilio mi je sv. Ivan Pavao II. Vjerujem da je znakovito što sam u Zadru bio u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., u Rijeci u bogoslovnom sjemeništu koje nosi njegovo ime, a na kraju sam tri godine studirao u Rimu gdje je bio biskupom. Njegova jednostavnost, otvorenost i pobožnost razlog su zašto sam upravo njegovu zagovoru preporučio čitav svoj svećenički put.« Nije stoga slučajno što je Karadakić nakon mlade mise izrekao osobnu molitvu posvete Bezgrješnomu Srcu Marijinu – onomu srcu kojemu je i sveti papa rekao: »Sav tvoj!«