SPAS OD VRUĆINA U RASHLAĐENIM CRKVAMA Temperaturno, ali i duhovno osvježenje

Rashlađene bečke crkve

U danima ekstremnih vrućina – koje su i ovoga ljeta zahvatile Europu, pa tako i Hrvatsku – život u stanovima bez klimatizacijskih uređaja postaje teško izdrživ pa nije čudno da zdravstveni djelatnici upućuju apel stanovništvu da barem nekoliko sati provedu u rashlađenim prostorijama, poput javnih zgrada, trgovačkih centara…

Odgovarajući na potrebu za rashlađivanjem u danima ekstremnih vrućina toplinskom valu u Bečkoj nadbiskupiji odgovorili otvaranjem vrata crkava.

No nemaju svi u blizini takve građevine pa su odgovarajući na tu potrebu za rashlađivanjem u ovom toplinskom valu, u Bečkoj nadbiskupiji odgovorili otvaranjem vrata crkava.

Svi su dobrodošli

U sklopu kampanje pružili su ne samo osvježenje od vrućina u crkvama, budući da je u mnogima temperatura i desetak stupnjeva niža nego vani, nego i duhovno osvježenje u svježem, mirnom i tihom ambijentu crkava. Takav tekst stoji i na plakatima, a glasnogovornik tamošnje nadbiskupije Michael Prüller poručuje svojim sugrađanima u austrijskoj prijestolnici: »Uđite, Bog je sretan zbog svih koji dođu u njegovu kuću, čak i ako samo tražite osvježenje. Svi su dobrodošli.«

Krajem srpnja najugodnije je bilo u crkvama u središtu Beča – u nekadašnjoj carskoj crkvi Augustinerkirche te u obližnjoj baroknoj crkvi Schottenkirche, gdje je izmjereno 23 Celzijeva stupnja, a pravo se rashlađivanje moglo doživjeti u kriptama bečkih crkava na 16 Celzijevih stupnjeva. Ne toliko ugodno s temperaturom od 27 stupnjeva bilo je u prvostolnici sv. Stjepana, zbog velikih crkvenih prozora okrenutih prema jugu, ali i stalno otvorenih vrata zbog brojnih posjetitelja i turista, no u njezinoj je kripti bilo ugodnih 22 Celzijeva stupnja.

Iza debelih zidova

Stručnjaci i organizatori projekta kažu da stare građevine, poput tih crkava, zbog debelih zidova duže zadržavaju hladnoću, što je po zimi nedostatak, a ljeti donosi ugodnu povlasticu za one koji u njima traže molitvu, tišinu i osvježenje.