GOSPA ČUVA STADO SVOJEGA SINA Milijuni venezuelanskih vjernika hodali u čast Majci Božjoj Pastirici

Majka Božja Pastirica

BARQUISIMETO – VENEZUELA • Gotovo tri milijuna katoličkih vjernika sudjelovalo je u procesiji u čast Majke Božje Pastirice u venezuelskom gradu Barquisimetu u nedjelju 14. siječnja. Osim velikoga broja uključenih vjernika – južnoameričkom zemljom, naime, vlada režim nenaklonjen Katoličkoj Crkvi – ta je pobožnost venezuelskih katolika posebna i po svojoj dugovječnosti. Njezini korijeni sežu do početka 18. stoljeća – točnije, do 1703. godine, u Sevillu, gdje se prema predaji redovniku kapucinu ukazala Majka Božja kao pastirica, sa skromnim štapom i okružena ovcama. Njezino je stado napadao vuk, kojega je strijelom ranio arkanđeo Mihael. Potaknut tim viđenjem, španjolski je redovnik naručio sliku koja je prikazivala sve elemente njegova iskustva.

Venezuelski biskupi proglasili su 2024. Godinom milosrđa, a sa svojega su zadnjega zasjedanja sredinom siječnja odaslali i poslanicu u kojoj vjernike pozivaju na zalaganje za mir, solidarnost i gradnju mostova

Kada se intenzivirala španjolska kolonizacija Novoga svijeta, slika je prispjela do Venezuele, gdje se do danas održala pobožnost nadahnuta viđenjima španjolskoga kapucina. Majku Mariju kao Pastiricu venezuelski vjernici časte kao zaštitnicu koja stado svojega Sina čuva od zloga.

Netipičan dodatak procesiji

Nadbiskup u miru Mariano Parra, predvoditelj velike svečanosti u Barquisimetu o drugoj siječanjskoj nedjelji, pozvao je rijeku venezuelskih vjernika da u Majci Božjoj Pastirici prepoznaju Božji poziv – da idu prema Kristu i da žive za njega i hode svijetom sijući ljubav. Nadahnuća drevne pobožnosti među katolicima u Venezueli došla su na osobito plodno tlo jer se zemlja nalazi u vrlo napetoj političkoj situaciji. Venezuelski biskupi proglasili su 2024. Godinom milosrđa, a sa svojega su zadnjega zasjedanja sredinom siječnja odaslali i poslanicu u kojoj vjernike pozivaju na zalaganje za mir, solidarnost i gradnju mostova.

Velika procesija u čast Majke Božje Pastirice u Venezueli održala se više od 160 puta u povijesti, a ovogodišnje je izdanje imalo i netipičan dodatak – utrku u kojoj su sudjelovale 44 tisuće sudionika koji su u znaku Majke Marije trkom »obišli« najvažnije arhitektonske znamenitosti u gradu te se nakon toga uključili u procesiju.