ZBOR MLADIH »MARANATHA« Glazbena okrjepa na kraju liturgijske godine

Dok se u mnogim župama u okolnostima pandemije obustavlja i zborsko pjevanje, zbor mladih »Maranatha« iz župe BDM Žalosne na večernjoj je misi u zagrebačkom Španskom na Nedjelju Krista Kralja i o blagdanu sv. Cecilije predstavio svoj netom objavljeni nosač zvuka »Dies Domini«, na kojem je cjelokupni glazbeni repertoar misnoga slavlja od ulazne do izlazne pjesme. Većinu repertoara predstavili su pod misom, a nakon podjele pričesti i zahvalnih govora zbor se s kora spustio na oltar i izveo nekoliko pjesama.

Od prvotne zamisli, snimanja i uređivanja do objave albuma prošlo je gotovo devet mjeseci. Glazbena avantura, koju su mladi iz Španskoga iznijeli sa svojim mentorom i voditeljem Matijom Škvorcom i orguljašem Matom Matoševićem, u studiju »Sound Station« u Dubravi započela je sredinom veljače. U prvim je tjednima snimljena većina, no u prvotnoj želji da album bude objavljen već u svibnju spriječila ih je karantena i obustava svih nenužnih djelatnosti u ožujku i travnju. Kada se studio ponovno otvorio, bilo je još uvijek zahtjevno okupljati cijeli zbor, koji okuplja tridesetak srednjoškolaca i studenata, pa je album sniman tako da su se u studiju izmjenjivale grupe pjevača. Zasebno bi ulazila po tri soprana, pa po tri alta, a isto su činili i muški glasovi. Nakon što su sve pjesme snimljene u studiju, zbor je snimao i u crkvi, kako bi album zadržao izvornu jeku i prepoznatljivu akustiku crkvenoga prostora.

Zbor mladih »Maranatha« u župi BDM Žalosne redovito predvodi pjevanja na večernjim misama od 1995. godine. Gostuju redovito u drugim župama i na koncertima duhovne glazbe, kao što je »Božić u Ciboni«, a u svojoj župi od 2005. nose i koncert »Ding Dong« koji se tradicionalno održava sredinom siječnja, kao zaključak božićnoga razdoblja. (M. E.)