PRVO JAVNO SNIMANJE NA EUROPSKOM KONTINENTU PRIJE 90 GODINA Božićna diskografija »porodila« se u zagrebačkoj prvostolnici

Među mnogim posebnostima koje se vežu uz zagrebačku prvostolnicu titula koju nosi već devedeset godina posebno je spomenuta ovih dana. Nije toliko poznata, ali svakako jest zanimljivost koju treba isticati: prvo javno snimanje na europskom kontinentu zabilježeno je upravo na zagrebačkom Kaptolu u stolnoj crkvi 4. prosinca 1927., pa su tom prigodom umjetnici iz udruge »Zvuci tišine« odlučili pripremiti prigodni koncert, a diskografska kuća »Croatia Records« objavila je promotivno izdanje s tim snimkama.

Tvrtka »Edison Bell Penkala« 4. prosinca 1927. snimila je mikrofonom spojenim telefonskim električnim kabelom s tonskim studijem u Nikolićevoj ulici 7 (danas Teslina ulica na mjestu Zagrebačkoga kazališta mladih) božićne napjeve »Narodil’ nam se Kralj nebeski« i »Tebe Boga hvalimo« te ih objavila na gramofonskoj ploči promjera 25 cm s naljepnicama boje indiga. Za taj vrlo inovativan pothvat trebalo je nabaviti posebne kabele i pojačala da se ton može kvalitetno prenijeti do uređaja za urezivanje na ploče u studiju tvrtke »Edison Bell Penkala« koja je djelovala u Zagrebu od 1926. do 1941. godine. Za orguljama je bio Franjo Dugan, dirigirao je Nikola Faller, a kao izvođači su navedeni crkveni zbor i pučanstvo.

Zagrebačka publika već je krajem 19. stoljeća bila upoznata s fonografom kao najnovijim dostignućem u snimanju zvuka, no povijest hrvatske diskografije počinje početkom 20. stoljeća. U najvećem su broju do tada gramofonske ploče snimane u Beču, Berlinu, Londonu i Pragu, sve dok 1924. vlasnik tvrtke »Edison Bell« iz Londona nije utemeljio istoimenu podružnicu u Zagrebu. Najprije su objavljivane licencne ploče, a od 1926. podružnica se ujedinjuje sa zagrebačkom tvornicom olovaka »Penkala« te stvaraju dioničko društvo pod nazivom »Edison Bell Penkala« (EBP).

Prvi Božić na gramofonskoj ploči, električno snimljen iz zagrebačke katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, bio je najavljen u tadašnjem »Jutarnjem listu« pod sloganom »Vaš glas u gramofonu!«. Tvrtka »Edison Bell Penkala« pozivala je zagrebačko građanstvo na senzaciju tehnike i gramofonsko snimanje na daljinu te snimanje uživo božićnih pjesama kako bi »ploče naših božićnih pjesama ispale što savršenije i veličajnije«. I »Kršćanska sadašnjost« objavila je reizdanje te snimke u obliku audiokasete 1987. i 1993. godine pod nazivom »Edison Bell-Penkala – Božić u Zagrebu 1927.« na kojoj se nalazi snimka deset božićnih pjesama: »U se vrime godišća«, »Radujte se narodi«, »Dvorani neba«, »O Betleme«, »Oj pastiri vjerni čuvari«, »Tiha noć«, »Svim na zemlji«, »Veselje ti navješćujem«, »Narodi nam se« i »Tebe Boga hvalimo«.

Glazbeni spomenar pokazuje da je zagrebačko javno snimanje odrađeno dvije godine nakon prvoga javnoga komercijalnoga snimanja koje je obavila američka tvrtka »Columbia« u ožujku 1925. kada su u Metropolitan operi snimljene skladbe »Adeste Fideles« i »John Peel«. Drugo javno snimanje odradila je tvrtka »Gramophone Co.« u londonskom Covent Gardenu snimajući oproštajni koncert sopranistice Nelli Melbe u lipnju 1926., a treće je snimanje na svijetu ovo u zagrebačkoj prvostolnici.