UZ »SVETE IGRE« I Crkva se »bori« na Olimpijskim igrama

Crkva »La Madeline« - posvećena sv. Mariji Magdaleni - strateško je središte »Svetih igara«.
Foto: Shutterstock

PARIZ • Iako su »sve oči svijeta« zagledane u aktualno Europsko nogometno prvenstvo, ljeto 2024. obogatit će još jedno športsko nadmetanje – Olimpijske igre u Parizu. No za veliko se športsko događanje ne pripremaju samo športaši. Priprema se i Katolička Crkva u Francuskoj koja je još prošle jeseni pokrenula projekt »Svetih igara«. Temeljna je zamisao toga projekta pružiti športašima u Parizu duhovnu skrb. Očekuje se oko deset tisuća športaša, računajući i stručne stožere. Za športaše katolike u danima Olimpijskih igara na raspolaganju će i u kompleksu olimpijskoga sela biti svećenici. Svoja će vrata otvoriti i sedamdesetak pariških katoličkih župa, gdje će se mise slaviti na više jezika. No to je tek dio projekta »Svetih igara«. Uz misna slavlja i događanja povezana sa športom, u sklopu projekta još od prošle jeseni organizirane su rasprave, konferencije i svjedočanstva športaša. Projekt je zamišljen i tako da se u njega uključe i drugi športaši, izvan »olimpijskih norma«. U tom je duhu u travnju organizirana i utrka duga deset kilometara, u sklopu koje se obiđu najznamenitije pariške crkve – od Notre Damme do glasovite crkve »La Madeline«.

Sveta vodica ipak uspjela poškropiti Olimpijske igre

Crkva »La Madeline« – posvećena sv. Mariji Magdaleni – strateško je središte »Svetih igara«. Ta »najolimpijskija« crkva među svim pariškim crkvama ima burnu prošlost. Izgled neoklasicističke građevine, nadahnute drevnim grčkim hramovima, prvotno je osmišljen još prije Francuske revolucije. A da je Napoleonova vlast potrajala, ona bi postala – »hram u slavu Velike armije«. No Katolička je Crkva nadživjela i Napoleona i druge revolucionare kroz povijest i glasoviti je »pariški panteon« danas hram katoličke molitve. Stoga je i svojevrsni čin hrabrosti bio što je inicijativa »Svetih igara« prošle jeseni otvorena upravo u toj crkvi. Nadalje, zamišljeno je i da se »malo otvorenje« Olimpijskih igara dogodi u crkvi »La Madeline«, misnim slavljem 19. srpnja, na datum kada službeno počinje tzv. olimpijsko primirje.

Unatoč oštromu sekularizmu u Francuskoj koji priječi pa i najmanji prodor »vjerskih tema« u javnom i političkom prostoru, sveta je vodica ipak uspjela poškropiti Olimpijske igre i prije projekta »Svetih igara«. Simbolično se to dogodilo još u svibnju kada je olimpijski plamen prošao i kroz svetište u Lourdesu, a pohodit će ga i u kolovozu, uoči Paraolimpijskih igara. (M. E.)