UČE I RAČUNOVODSTVO Siromalabarska bogoslovija sv. Efrema »punim gasom«

Siromalabarski bogoslovi u Bogosloviji sv. Efrema u Satni u Indiji

Središnja tema nedavno objavljenoga broja časopisa »Ephrem news«, glasila bogoslova Siromalabarske Crkve, pitomaca Bogoslovije i teološke škole sv. Efrema u gradu Satni u indijskoj pokrajini Madhya Pradesh, bila je nova akademska godina. U nizu zanimljivih, široj katoličkoj javnosti nepoznatih detalja iz života tamošnje odgojno-obrazovne crkvene ustanove, nazvane po sirijskom đakonu i istaknutom kršćanskom teologu iz 4. stoljeća, svetcu, književniku i crkvenom naučitelju, poznatu pod nadimkom »Harfa Duha Svetoga«, opisan je dolazak bogoslova i službeno otvorenje nove godine, a predstavljeni su novopristigli članovi bogoslovne zajednice te poglavari i profesori.

Ove godine četverogodišnju bogosloviju pohađaju ukupno 54 pitomca, od kojih je 13 u prvoj godini, 11 u drugoj, 13 u trećoj i 17 u četvrtoj

Liturgijsko slavlje predvodio je mjesni siromalabarski biskup Joseph Kodakallil uz sudjelovanje rektora dr. Josepha Ottapurackala i ostalih poglavara, kao i profesora. Ove godine četverogodišnju bogosloviju pohađaju ukupno 54 pitomca, od kojih je 13 u prvoj godini, 11 u drugoj, 13 u trećoj i 17 u četvrtoj. Kao zanimljivost vrijedno je spomenuti da bogoslovi osim standardnih teološko-biblijskih predmeta slušaju i liturgiju Siromalankarske Crkve, islam, jezike: sirijski, aramejski i hindski (indoarijski jezik koji se uglavnom govori u sjevernoj Indiji), župnu administraciju, računovodstvo i medijsku komunikaciju. Na kraju je objavljen i program različitih športsko-rekreativnih, glazbenih i drugih aktivnosti iz kojega se vidi da je bogoslovija već od ovogodišnjega početka krenula »punom parom«.

Bogoslovija i teološka škola sv. Efrema svečano je otvorena 3. srpnja 1992., na blagdan svetoga Tome apostola, zahvaljujući tadašnjemu biskupu Satne – Abrahamu D. Mattamu, uz potporu i suradnju susjednih biskupa i poglavara redovničkih zajednica, s ciljem svećeničke formacije onih koji žele služiti prvotno u siromalabarskim biskupijama u sjevernoj Indiji.