SVJEDOČENJE ROBERTA JURIČIĆA U SVETIŠTU SV. JOSIPA U KARLOVCU »Sv. Josip mi je kod Gospodina izmolio posao«

Svjedočenje Roberta Juričića u svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Na sedmu srijedu velike pobožnosti svetomu Josipu 28. veljače u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u Karlovcu svjedočio je 28-godišnjak iz Oštarija Robert Juričić da mu je sveti Josip kod Gospodina izmolio posao. »Krajem 2013. godine bližio se zadnji semestar studija kemijskoga inženjerstva u Zagrebu i kao svi mladi, počeo sam razmišljati gdje ću i što dalje nakon završenoga fakulteta. Situacija s mojom strukom u Hrvatskoj i nije baš sjajna, jako je teško naći zaposlenje a da se ne ide u neke daljnje krajeve, uglavnom izvan domovine. Htio sam ostati u domovini, ovdje se boriti i živjeti. Potaknut tom situacijom, ali i duhovnim obraćenjem koje sam, negdje u isto vrijeme, intenzivno proživljavao, odlučio sam predati to svetomu Josipu i moliti za posao dok god ga ne dobijem. Pola godine kasnije, dok sam završavao svoj zadnji semestar, stigao je poziv od jedne farmaceutske kompanije da dođem raditi u sklopu studentskoga posla. Odazvao sam se tomu pozivu i mjesec dana kasnije taj isti poslodavac ponudio mi je stalan posao odmah nakon završetka studija. U biti nisam slao nikakve molbe na natječaje, imao neke ‘veze’ ili slične aktivnosti, doista je Bog providio to zaposlenje. Molitva svetomu Josipu dala mi je sigurnost da se Bog brine za mene i moje potrebe, a na meni je da revno izvršavam svoje obveze i dužnosti.

U tom vremenu dobio sam i određeni duhovni odgoj koji i dandanas primjenjujem u svojem braku, u izgradnji obiteljskoga života i podizanju potomstva. Promišljanje o životu svetoga Josipa pomoglo mi je u sređivanju i odgajanju vlastitih razmišljanja o bračnom životu i postavilo zdrave temelje na kojima je lakše graditi budućnost«, rekao je Robert Juričić te nastavio: »Priča tu nije stala. Pet godina kasnije sveti Josip se i dalje brine za mene, posao koji sam imao nadograđivao se te izgrađivao na način da uvijek imam dovoljno sredstava za trenutačnu životnu situaciju. Taj hod u pouzdanju u Providnost nije lak, ponekad vanjskomu svijetu djeluje i sulud, ali je zato blagoslovljen i na spas duše, to je dovoljno«, rekao je Juričić.

»Onima koji se suočavaju sa sličnim problemima, na osobit način mladima, želim poručiti da imamo divnoga svetca, uzor i primjer u radničkom i obiteljskom životu koji se želi brinuti i brine se za nas. Ako netko nije siguran kako postupiti u nekim obiteljskim ili bračnim situacijama, neka to preda svetomu Josipu, neka proučava njegov život, postupke, i neka sluša što mu Gospodin govori«, poručio je Juričić te zaključio: »Danas sam u sretnom braku, stiglo je i prvo dijete i novi životni izazovi. Nekada sam živio pet minuta od svoga posla, a sada putujem svakodnevno 100 km u jednom smjeru javnim prijevozom. Bogu ništa nije nemoguće, a nama je ljudima s Bogom sve moguće. Zato treba vjerovati, moliti, raditi i ljubiti.«