ŽIVA VATIKANSKA NOGOMETNA SCENA Prva utakmica odigrana prije petsto godina

Foto: Profimedia
Kada će treće nedjelje studenoga oči svih ljubitelja nogometa biti usmjereni prema Kataru i početku po mnogočemu specifičnoga Svjetskoga

Dok su oči svih ljubitelja nogometa usmjerene prema Kataru i početku po mnogočemu specifičnoga Svjetskoga nogometnoga prvenstva, zanimljiv pogled u svijet vatikanske nogometne prošlosti i sadašnjosti pruža vatikanski stručnjak Ulrich Nersinger u zanimljivoj knjizi na njemačkom jeziku »Nebeski napadači«. Knjiga potvrđuje da nogomet nije »terra incognita« u Vatikanu iako nisu svi pape bili nogometni navijači, no činjenica jest da danas u papinskoj državi postoji više nogometnih klubova, da postoji vatikanska nogometna liga.

Osvrt na vatikansku nogometnu scenu donosi i jedan povijesni zanimljiv detalj. U knjizi je zabilježeno da nogomet u Vatikanu ima dugu tradiciju. »Dokumentirali smo prvu nogometnu utakmicu u Vatikanu 1521. godine. U dvorištu palače Belvedere odigrana je utakmica, takozvani ‘Calcio fiorentino’ (‘firentinski nogomet’). Bila je to neka vrsta preteče nogometa, više je nalikovao ragbiju zbog svoje brutalnosti. Poznato je da su najmanje trojica papa – gotovo svi pape Medici – u svojoj mladosti igrali firentinski nogomet. Zabavna povijesna priča kaže da je jedan od tih papa na audijenciji lagano podignuo svoju reverendu i pokazao ozljede na nozi koje je dobio igrajući kao mlad«, rekao je u jednom intervjuu uz objavu knjige novinar Nersinger.

Nakon toga su nogomet i Vatikan utihnuli nekoliko stotina godina. Popularni šport vratio se u malu zemlju ponovno u 20. stoljeću. Sedamdesetih se razvila prava nogometna liga, tvrdi Nersinger. »Pojedinačni nogometni klubovi u Vatikanu bili su sastavljeni od timova koji su nastali u pojedinačnim tijelima Rimske kurije ili Države Vatikan, poput Švicarske garde, vatikanske žandarmerije, vatikanske ljekarne…« I danas se u Vatikanu održavaju dva nogometna turnira: osim onoga vatikanskoga, tu je i »Clericus Cup«, a posebno se među momčadima ističu »Papina momčad – Fratelli tutti« koja igra dobrotvorne utakmice, kao i vatikanska ženska nogometna ekipa koja je pokrenuta prije četiri godine… Svi oni treniraju izvan Vatikana jer u Vatikanu nema mjesta za nogometni teren. (it)