ŠTO POVEZUJE ARKANĐELA GABRIJELA I MODERNA ČUDA TEHNOLOGIJE Sve je popularniji blagoslov mobitela i tableta

FOTO: J.-F. Ottonello / Nice-Matin

Nadolazeći blagdan arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela ne će biti samo prilika za molitvu i zagovor tim svetcima i moćnim zaštitnicima, nego i prilika za blagoslov mobitela, tablet računala (nova je hrvatska riječ zaslonik) i drugih modernih elektroničkih naprava. Već je tradicija da francuski svećenik Gil Florini s Azurne obale u povodu toga blagdana 29. rujna blagoslivlja mobilne uređaje svojih vjernika u župi sv. Petra u Nici. Tu je praksu uveo prije nekoliko godina jer se sv. Gabrijel štuje kao glasonoša i pismonoša, a papa Pio XII. ga je 1951. godine proglasio i zaštitnikom telekomunikacija.

Svećenik Florini činom blagoslova mobilnih i drugih digitalnih uređaja želi pokazati da Crkva hoda ukorak s vremenom, a da je ideja pala na plodno tlo svjedoči i broj vjernika koji se udvostruči te oni ispune župnu crkvu kada se najavi blagoslov.

Crkva je oduvijek blagoslivljala mnoge stvari kojima se čovjek koristio (plugove, strojeve, automobile), pa nije neobično da uređaj kojim se danas mnogi koriste za poslovne i obiteljske svrhe bude poškropljen blagoslovljenom vodom.

Dužnost je Crkve blagosloviti stvari koje pomažu ljudima

Svećenik Florini činom blagoslova mobilnih i drugih digitalnih uređaja želi pokazati da Crkva hoda ukorak s vremenom, a da je ideja pala na plodno tlo svjedoči i broj vjernika koji se udvostruči te oni ispune župnu crkvu kada se najavi blagoslov. Prigrlivši stvarnosti modernoga života blagoslovom se ističe da elektroničke naprave treba smatrati moćnim izvorom dobra, a u molitvi se izriče zaziv da se mobitelima širi radost i učvršćuje mir kako bi taj blagoslov bio digitalni sigurnosni pojas.

»Satima smo vezani uz mobitele, oni su se već zapekli uz naše uši, postali su dio naših najdubljih osjećaja, boli, gnjeva, briga. Danas gotovo svatko ima mobilni telefon i dužnost je Crkve blagosloviti stvari koje pomažu ljudima u svakodnevnom životu. Prirodno ih je blagosloviti kako bismo pomogli ljudima da shvate kako se tim modernim čudima tehnike trebaju koristiti na dobar i ispravan način. Ljudi često misle da je Crkva staromodna, ali nema ništa loše u suvremenosti. Blagoslov pametnih telefona podsjeća kršćane da se njihovi mobilni uređaji mogu rabiti na dobro u zajednici«, kazao je svećenik Florini za svjetske agencije koje su prenijele vijest o blagoslovu elektroničkih naprava.

Osim redovitih pastoralnih dužnosti i blagoslova mobitela, župnik Gil Florini poznat je u Nici i kao proizvođač likera od vina, voća i ljekovitoga bilja. (it)