PAPA IMENOVAO NOVOGA OSOBNOGA TAJNIKA GONZALA AEMILIUSA »Svećenik koji već dugo radi s djecom ulice«

»Poznaju se od 2006. godine, kad ga je kardinal Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa, nazvao jer je čuo o njegovu radu s djecom ulice.« Tako je vatikanski portal »Vatican News« predstavio novoga osobnoga tajnika pape Franje, urugvajskoga svećenika Gonzala Aemiliusa, koji je došao na mjesto argentinskoga svećenika Fabiana Pedacchija. Pedacchio se krajem prošle godine vratio na svoje prijašnje radno mjesto u Kongregaciji za biskupe.

Gonzalo Aemilius rođen je 18. rujna 1979. u dobrostojećoj građanskoj obitelji urugvajske prijestolnice Montevidea. Jedna mu je baka Židovka, a roditelji su se deklarirali kao ateisti. Kao srednjoškolac Aemilius je doživio obraćenje pod dojmom nekolicine svećenika koji su riskirali život radeći s djecom, poglavito žrtvama droge, na ulicama Montevidea. Mladić je odlučio poći njihovim putom. Za svećenika je zaređen 6. svibnja 2006., a u međuvremenu je stekao doktorat iz teologije.

Malo je ljudi koji se mogu pohvaliti time da ih je predstavio sam Papa. Dana 17. ožujka, nekoliko dana nakon konklava, novi je papa slavio misu u vatikanskoj župnoj crkvi sv. Anne. Pozdravljajući nakon mise vjernike okupljene ispred crkve, Sveti je Otac u mnoštvu ugledao mladoga svećenika i pozvao ga da mu se pridruži. A potom ga je predstavio prisutnima: »Želim da upoznate svećenika koji dolazi iz daleka… svećenika koji već dugo radi s djecom ulice, s ovisnicima o drogama. Za njih je otvorio školu, učinio je toliko toga da upoznaju Isusa, i svi ti dečki i djevojke s ulice danas rade zahvaljujući školi koju su završili, sposobni su raditi, vjeruju i ljube Isusa. Molim te, Gonzalo, dođi i pozdravi ljude. Molite za njega. On radi u Urugvaju, utemeljitelj je ‘Liceo Jubilar Juan Pablo II.’: to mu je posao. Ne znam kako je danas došao ovamo. Saznat ću! Molite za njega.« Prema službenoj stranici Jubilejski licej »Ivan Pavao II.« skrbi se za više od 400 pitomaca u rasponu od osnovnoškolske do studentske dobi.

Dakako, Papine su riječi privukle pozornost na svećenika, pa je vatikanski dnevnik »L’Osservatore Romano« objavio kraći intervju sa svećenikom Aemiliusom u kojem je Aemilius istaknuo sposobnost sadašnjega Pape da ujedini različite vrjednote te ih usmjeri u istom smjeru. »Naučio me je izvući najbolje iz svakoga pojedinca, koliko god bio različit od svih drugih, te to usmjeriti da donese plod na dobrobit svima«, rekao je svećenik.

Svoju će službu Gonzalo Aemilius dijeliti s koptskim katoličkim svećenikom Yoannisom Lahzijem Gaidom, koji je u službi od 2014. godine. Lahzi Gaid je prvi privatni tajnik jednoga pape koji dolazi iz jedne od istočnih katoličkih Crkava. Tajnici prijašnjih papa u pravilu su nakon završetka službe postajali nadbiskupi te su kao takvi preuzimali službe u mjesnim Crkvama ili u Rimskoj kuriji. No služba osobnoga tajnika pape Franje jest »na određeno vrijeme«, rekao je novinarima u studenom prošle godine voditelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni. Tako se po završetku službe mogu potpuno vratiti svojim prijašnjim svećeničkim dužnostima.

Papina više puta izražena želja da se službe u Rimskoj kuriji shvaćaju kao služenje posebno je došlo do izražaja kod imenovanja novoga pročelnika Tajništva za ekonomiju, isusovca o. Juana Antonija Guerrera Alvesa. On je stupio u službu početkom godine, a prije imenovanja (u studenom) papa Franjo je prihvatio da redovnik po završetku službe bude ono što je prije bio, »obični« redovnik isusovac.