POJEDI DOBRO JELO I UČINI DOBRO DJELO Franjevci konventualci obogatili ponudu Adventa u Zagrebu

Franjevci konventualci obogatili ponudu Adventa u Zagrebu

Četrdesetak dana – tijekom održavanja manifestacije Advent u Zagrebu – posebno mjesto našlo se i za humanitarnu dimenziju projekta. Nakon što je tri godine zaredom osvojio titulu najboljega božićnoga sajma, zagrebački turistički djelatnici i organizatori pokušali su možda malo »ublažiti« duh konzumerizma, hedonizma i potrošnje tako što su kao izlagače pozvali i pučku kuhinju Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu. Franjevci konventualci odlučili su se predstaviti gastronomskom ponudom: od kraja studenoga sve do drugoga tjedna siječnja u kućici – smještenoj uz paviljon na Zrinjevcu – nude jela sa samostanskoga menija, a sav prihod ide za potrebe pučke kuhinje. Nakon gotovo pola prijeđenoga puta ravnatelj pučke kuhinje fra Vladimir Vidović kaže da dolaze pozitivne reakcije njegove subraće, crkvenih ljudi te šire javnosti, čak i onih koji nisu toliko uz Crkvu.

»Iskustva su jako dobra, pokrenuli smo akciju ‘Obrok za obrok – pojesti dobro jelo i učiniti dobro djelo’, a prvotni je cilj naše prisutnosti na Adventu u Zagrebu senzibilizirati širu javnost za potrebe naše pučke kuhinje u kojoj svakoga dana obrok dobiva tristotinjak korisnika, ali i za socijalno osjetljivu skupinu građana, sve one kojima je potrebna pomoć u osiguranju egzistencije«, kaže o. Vidović, ističući da im je uz redovito vođenje pučke kuhinje to sudjelovanje u projektu logistički i organizacijski zahtjevno, no nakon desetak dana uhodavanja sve ide prema planu.

»Iskustva su jako dobra, pokrenuli smo akciju ‘Obrok za obrok – pojesti dobro jelo i učiniti dobro djelo’, a prvotni je cilj naše prisutnosti na Adventu u Zagrebu senzibilizirati širu javnost za potrebe naše pučke kuhinje u kojoj svakoga dana obrok dobiva tristotinjak korisnika«, kaže o. Vidović.

U mnoštvu gastronomske ponude i brojnih kućica slična izgleda, kućica franjevačka konventualaca može se raspoznati svojim nazivom »Kod fratara«, a i dekoracija je u tom stilu – smeđi redovnički habit prepoznatljiv je i jedinstven vizual. Tu su i natpisi kojim pozivaju Zagrepčane i njihove goste da kupnjom obroka mogu pomoći.

»Na dobroj smo lokaciji, mnogi su posjetitelji informirani i znaju gdje smo. Posebno nas veseli što su nas prepoznali i crkveni pokreti i razne zajednice mladih, pa mladi kršćani imaju ‘sigurnu točku’ na Adventu u Zagrebu. Baš je prije nekoliko večeri veća skupina mladih iz Studentskoga katoličkoga centra nakon susreta u Palmotićevoj ciljano došla družiti se kod nas, a česti su gosti i naš zbor mladih iz župe sv. Antuna Padovanskoga. Oni znaju podići atmosferu pjevanjem adventskih pjesama i drugih duhovnih šansona«, kaže o. Vidović te ističe kako nije bilo jednostavno donijeti odluku da se uključe u taj projekt. Iza svega je stao i provincijal fra Josip Blažević i cijela uprava.

Ponuda u kućici »Kod fratara« predstavlja se kao izvorna samostanska, kuharice iz pučke kuhinje župe sv. Antuna Padovanskoga spremaju franjevačke delicije, sada i za one dubljega džepa od njihovih uobičajenih korisnika. Uz klasičnu ponudu kobasica, mogu se pronaći i specijaliteti poput samostanske sarme, fratarskoga graha, samostanskih pogačica, a uz jelo tu su i suveniri iz fratarske radinosti: med iz Podravine, slavonska šljivovica, liker od koromača s Cresa, odakle dolazi i maslinovo ulje… Najviše je tražena sarma, a mnogo se naručuje i kuhano vino pripremano po drevnoj recepturi – kaže naš sugovornik i zahvaljuje volonterima koji su se stavili u službu te adventske kućice.

»Sve to ne bismo uspjeli realizirati a da nema volontera i dobrih ljudi. Cjelokupna je akcija humanitarnoga karaktera i volonterskoga tipa. Tri momka koja dežuraju svakoga dana u adventskoj kućici po hladnoći stavili su se na raspolaganje i preuzeli obvezu biti pet tjedana. Drago mi je da se mladi, ali i naši posjetitelji uključuju u to plemenito djelo kojega ne bi bilo bez dobre volje i potpore turističke zajednice i organizatora manifestacije«, zaključuje o. Vidović te ističe da je na sličan način na Zrinjevcu u projekt uključena i udruga Lions Club Zagreb koja prikupljena sredstva donira vukovarskoj pučkoj kuhinji te pučkim kuhinjama franjevačkih župa na Kaptolu i u Varšavskoj.