BIVŠA »ZLATNA« KLIZAČICA KIRSTIN HOLUM NAŠLA BOLJI ŽIVOTNI PUT »Redovnički život pruža mnogo mogućnosti za osvajanje medalja«

Bivša »zlatna« klizačica Kirstin Holum našla bolji životni put

Opatija Daylesford, samostan premonstratenza, odnosno Reda regularnih kanonika premonstranata (kratice – O. Praem), poznatih i kao norbertinci, objavila je nedavno na svojoj službenoj mrežnoj stranici, među doista zadivljujućim brojem raznovrsnih pastoralnih, duhovnih, obiteljskih, školsko-odgojnih, kulturnih, športskih i drugih aktivnosti, vijest o završenim duhovnim vježbama oveće skupine vjernika različitih profila. Muževi i žene, mladići i djevojke, biskupijski svećenici, redovnici i redovnice zajednički su promišljali o nasljedovanju i svjedočenju Krista, svatko u svom okruženju, u tamošnjoj oazi mira, nedaleko od gradića Willistowna, okruga Chester, u američkoj državi Pennsylvaniji.

Urednik mrežne stranice nije odolio, što je novinarski i razumljivo, da u vijesti ne spomene zanimljivost da je među sudionicima duhovnih vježba bila i za tamošnje prilike još popularna redovnica s. Katarina (civilnoga imena Kirstin) Holum. Rođena je 1980. u Waukeshi, gradiću s oko 10 000 stanovnika, u okrugu Wisconsin, u obitelji olimpijskoga skijaša Mikea Devecka i olimpijske klizačice Dianne Holum, čime je nekako već bila i predodređena za športska natjecanja. Vrlo se rano s roditeljima trenerima posvetila brzomu klizanju pa je već 1997. kao 16-godišnjakinja pobijedila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u klizačkom višeboju, a na 3000 m postavila je tri državna rekorda. Sljedeće godine natjecala se na Zimskim olimpijskim igrama u disciplinama na 3000 i 5000 m te osvojila šesto i sedmo mjesto. U tom njezinu životnom razdoblju, kad su joj brojni športski klubovi, koledži i ustanove nudili primamljive materijalne i brojne druge uvjete za treninge i napredovanje, ona se odlučila povući iz svega i upisala je fakultet u Chicagu, na kojem je diplomirala umjetnost i obranila disertaciju o odnosu umjetnosti i olimpijskih igara.

No kasnije je posvjedočila da se zapravo iza svega krila njezina želja za redovništvom, tj. pomaganjem siromašnima i beskućnicima, nakon hodočašća Gospi u Fatimu. Pridružila se sestrama franjevkama, položila vječne zavjete kao s. Katarina te se kasnije preselila u samostan sv. Josipa u engleski Leeds.

Svaki put kad se vrati u rodni gradić obvezno posjeti opatiju Daylesford premonstratenza, koju je osnovao sv. Norbert od Xantena g. 1120. u francuskom gradu Premontreu. Danas djeluju u 30-ak zemalja na gotovo svim kontinentima, muška grana ima oko 1000 redovnika, a ženska 200-tinjak. Prema najnovijim podatcima američkoga samostana Daylesford, uzdignutoga na rang opatije 1971., ukupno ih je 29 redovnika, od kojih 27 svećenika i dva časna brata, te podrijetlom dva Čeha i jedan Indijac, a u sklopu samostana djeluje sjemenište i novicijat.

»Redovnički život – zna često kroz smijeh reći sada već 39-godišnja redovnica – pruža daleko više mogućnosti za osvajanje medalja nego brzo klizanje, koje, istina, nisu vanjskoga sjaja i blještavila.« (S. B.)