DIJAMANTNI JUBILEJ JOSIPA PRUDEUSA Sedam desetljeća ministrantske službe

U crkvi Marijina uznesenja u Samoboru misom zahvalnicom proslavio je u travnju sedamdeset godina redovitoga ministriranja Josip Prudeus, učitelj i književnik. Za oltarom su misu slavili fra Petar Kinderić i fra Lucije Jagec. Upravo u vrijeme dok je potonji bio provincijal Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda franjevci su tiskali knjižicu J. P. »Ad Deum…« u kojoj je autor, ministrant, zapisao svoje uspomene na vrijeme u kojem je posluživao kod oltara od 1948. brojne biskupe, svećenike i redovnike.

Učitelj i književnik Josip Prudeus (desno) u Samoboru na proslavi 70. godišnjice ministriranja

Nakon mise pridružili su se fra Nikola Vukoja, samoborski gvardijan, i fra Marin Grbešić, te se poveo razgovor o zanimljivim sadržajima tijekom svih proteklih godina – sjećanjima na biskupe Akšamovića i Bäuerleina, poznate brodske župnike Mihaljeka i Majstorovića, a posebice fratre u brodskom samostanu u godinama nakon Drugoga svjetskoga rata o. Sofronija Škodu, o. Ruperta Rozmarića, o. Kamila Kolba, o. Polikarpa Pehneca… fratarske sakristane i kuhare… (ukupno stotinu sada već pokojnih).

Iz Prudeusova ministranskoga kruga dvojica su pošla za svećenike, fra Ante Perković i isusovac o. Božo Nagy, a jedan je njegov učenik postao svećenikom (sada u mirovini) u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Kao književnik surađivao je s Glasom Koncila i Makom, objavio je stotine tekstova duhovnoga sadržaja, a ističe i autorstvo teksta za četiri skladane mise. Mise zahvalnice održat će se i u kapelici sv. Ivana Krstitelja u Samoboru, uz koju je također ministrantski vezan, te u crkvi Presvetoga Trojstva u Slavonskom Brodu – gdje je i započeo sa službom. (V. Ć.)