KAD GLAS POČNE IZDAVATI Crni sljez – obnavlja sluznicu i oštećenu kožu

Crni sljez

Crni sljez (Malva sylvestris) samonikla je biljka koja raste kao korov, no ljekovit je u svim svojim dijelovima: korijenu, listovima i cvjetovima. Sljezovi svih vrsta, pa tako i crni sljez, upotrebljavaju se kao sredstvo za omekšavanje i rastvaranje sluzi. Cvjetovi sljeza sadrže polisaharide, vitamin C, karotenoide, antocijan, mineralne tvari te bioaktivne tvari koje djeluju antibakterijski i antivirusno te pomažu u obnovi kože i sluznica. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se kod bolesti dišnoga sustava za razrjeđivanje sluzi i olakšavanje kašlja te djeluje umirujuće na upaljenu sluznicu usne šupljine, ždrijela, grla i bronha. Osim toga, grgljanje čajem od sljeza pomaže kod promuklosti. Osim za liječenje bolesti dišnih putova, u pučkoj medicini crni sljez upotrebljava se i za tretiranje upalnih stanja kože i za liječenje hemoroida u obliku obloga ili kupelji.

  • Čaj od korijena i lista sljeza upotrebljava se za olakšavanje otežanoga i bolnoga mokrenja.
  • Crni sljez upotrebljava se za otklanjanje probavnih smetnja kod upale probavnoga trakta praćene grčevima u želudcu i crijevima.
  • Čaj od sljeza ne kuha se niti se prelijeva kipućom vodom, nego se priprema namakanjem nekoliko sati u hladnoj ili mlakoj vodi jer se na taj način zadržavaju ljekovita svojstva.
  • U pučkoj medicini crni sljez upotrebljava se za toplu kupelj kod gangrenoznih rana nastalih zbog proširenja vena. Jedino se tada priprema s kipućom vodom, kojom se preliju listovi i cvjetovi. Kupelji se provode tri puta dnevno, a svaki put se priprema svjež oparak.
  • Sljez ne bi trebale uzimati osobe koje imaju akutna oboljenja jetara i gušterače.