KAD PUKNE CIJEV Fond za hitne slučajeve

Foto: Shutterstock

Kada se prate svi troškovi i svi prihodi, dobiva se cjelokupna slika financijske situacije. To je jako važno jer se na temelju te spoznaje mogu planirati budući troškovi i prihodi. No nije neuobičajeno da se povremeno pojave troškovi koji nisu bili planirani. To može dovesti do situacije da se opet upadne u dug tek što se iz duga izišlo.

Kredit ili posudba?

Kada se planiraju troškovi, obično se planiraju oni koji su uobičajeni, dnevni ili mjesečni poput hrane, režija, odjeće, prijevoza itd. Ti troškovi planiraju se tako da ne prelaze prihode koji se ostvaruju kako se ne bi došlo u situaciju dužništva. Međutim, kada se planiraju troškovi, treba uzeti u obzir i one koji mogu nastati neplanirano, npr. kvar na perilici rublja, servis ili popravak auta, popravak krova, puknuće vodovodne cijevi odnosno sve ono što se može dogoditi i što može dovesti do novoga zaduživanja. Obično je riječ o troškovima koji nisu malih iznosa i koji često dovode do posezanja za kreditom ili posudbom.

Fond za hitne slučajeve odvojena je štednja koja služi kada se dogodi nepredvidivi trošak koji se ne može odgoditi, koji je bitan za egzistenciju. Nije to fond za kojim se poseže kada se želi putovati ili kupiti novu kolekciju odjeće.

Kako bi se izbjegla situacija da pokvareni hladnjak postane još veći problem nego što jest, odnosno problem koji će biti prisutan sve dok se ne otplati kredit, dobro je isplanirati fond za hitne slučajeve.

Novac »na čuvanju« kod bliske osobe

Fond za hitne slučajeve odvojena je štednja koja služi baš za takve namjene, kada se dogodi nepredvidivi trošak koji se ne može odgoditi, koji je bitan za egzistenciju. Nije to fond za kojim se poseže kada se želi putovati ili kupiti novu kolekciju odjeće za ljeto, nego onaj koji se ne dira osim ako je stvarno nužno. Svatko može odrediti proizvoljno koliko će novca držati u tom fondu. Ako osoba živi u stanu, vjerojatno taj iznos ne mora biti veći od nekoliko tisuća kuna, koliko je potrebno da se zamijeni veći kućanski aparat. No ako pojedinac živi u kući, taj iznos može biti i znatno veći.

Kada se posegne za novcem iz fonda za hitne slučajeve, vrlo je važno da se taj novac što prije nadomjesti u fond. Ako tko ima problema sa samokontrolom u potrošnji, može zamoliti blisku osobu da mu čuva novac te mu ga vrati samo kada za to bude hitna potreba. Može se novac za hitne slučajeve držati i na štednji u banci pa se štednja može i povećati za kamate.