KAD SE IZ VIDEOZAPISA PLAŠI KRAJEM SVIJETA Zašto nas uznemiravaju prijatelji vjernici?

Foto: Shutterstock

Proteklih mi je dana, a i tjedana, sve teže mirno raspravljati i odolijevati teorijama koje šire moji prijatelji vjernici, i to s više strana. Prvo su mi poslali poveznicu na jednu poruku na internetskoj stranici koja preko YouTubea objavljuje »Marijine objave« na engleskom, koja je tobožnja poruka arkanđela Mihaela koju je objavio Luzu de Mariji 20. lipnja ove godine, a započinje riječima: »Ljubljeni Božji narode, vi ste djeca Boga Otca koji vas jako voli…«

U toj poruci ima svega: i biblijskih citata, i pozivanja na Majku Božju koja je višekratno upozoravala ljude i pozivala ih na obraćenje, a u poruci »arkanđeo Mihael« (prema tvrdnjama ženskoga glasa – pripovjedačice) ističe da je danas riječ žrtva zamijenjena riječju »ravnodušnost«. Poruka upozorava da se i u Crkvama – ne navodi u kojima – izgubio osjećaj za sveto, a crkveni su se službenici prepustili ispraznosti. Upozorava se i da čovječanstvo kažnjava samo sebe, da si zadaje kazne, a u tom se kontekstu onda spominju i prirodne katastrofe koje pogađaju naš planet jer se ne poštuje Isus na oltaru, to jest u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Božja riječ iz Biblije je profanirana, Božji se zakoni lako zaboravljaju i iskrivljuju, a rezultat je patnja čovječanstva, tvrdi ta poruka dodajući da je Božji dom oskvrnjen, a vjernici ne znaju kamo bi pošli. »Božji narod se nalazi u Getsemaniju u dugoj noći zajedno sa svojim Gospodinom i Kraljem Isusom Kristom – uznemireni, povrijeđeni i gladni.« Potom se najavljuje otpadanje (apostazija) od Boga i govori o virusu koji je zarobio čovječanstvo koje žali za onima koji pate i umiru od njega, ali ne vodi računa, to jest ignorira one koje se pobacuje nevine. Tvrdi se jednako tako da ovaj virus nije kao drugi virusi i nije neki »psihološki nered«, da nam se ne govori točan broj umrlih od njega, te se to pripisuje đavolskom djelovanju. Zbog virusa će čovječanstvo trpjeti u gladi i siromaštvu, a cilj je smanjenje broja stanovnika svijeta. Na to je prema poruci upozorio ranije sam Bog, a poruka upozorava da će doći novi virus koji će ubijati naslijepo, te poziva da koristimo sakramentale. U poruci se potom poziva na pouzdanje u Djevicu Mariju, na molitvu krunice i da se poruku ne shvati olako, jer je ona »hitni poziv«. Trenutci koji dolaze bit će najgora patnja za čovječanstvo, a posebno za one koji su odbacili vjeru, govori se u poruci u kojoj navodno arkanđeo Mihael upozorava čovječanstvo da će »đavao bičevati čovječanstvo« i poziva »djecu Božju na molitvu«, jer će svijet biti uzdrman, a čovjekovo će nasilje ojačati, pa se zato mora moliti od početka dana Trojedinomu Bogu.

I dok mi se čini da u ovome nisam pronašao ništa što bi mi bilo »sumnjivo« – osim tona videozapisa i nekih rečenica koje zvuče kao prijetnja i nisu mi se svidjele, kao i činjenicu da ne vjerujem u neka ukazanja arkanđela ili Majke Božje koja nisu crkveno potvrđena – pred kraj poruke kaže se da je ova poruka prethodno upozorenje s neba. »Ne bojte se: vi ste unaprijed upozoreni.« Ali mojim prijateljima nije dovoljno što smo »upozoreni«: oni mi najavljuju smak svijeta, Armagedon, Posljednji sud koji će početi uskoro, možda već na jesen kada će doći još gori virus i kada će početi nuklearni rat, pa će čak i ubiti američkoga predsjednika, a Bog će vladanje svijetom na nekoliko tjedana prepustiti đavlu i »njegovima«. Bog da prepusti vladanje svijetom sotoni?

Čitatelj

Nismo sretni, zajedno s Vama, što su i vjernici podlegli raznim teorijama o kraju ili smaku svijeta zbog stanja koje je doista neviđeno u suvremenom svijetu, a koje proživljavamo zajedno s ljudima iz cijeloga svijeta zbog koronavirusa. Stanje je u neku ruku i dramatično na nekim područjima, naši su se životni stilovi morali promijeniti i mi smo se morali prilagoditi, no to ne znači da moramo širiti paniku, pa i praznovjerje. Kako bismo i sami bili sigurni o čemu je riječ, pogledali smo i mi videozapis na koji ste nam poslali poveznicu.

Osobno obraćenje

U tom videozapisu nema ništa »spektakularno«, osim što moramo odmah spomenuti da je riječ o još jednoj privatnoj objavi koja ni Vas, ni bilo kojega drugoga vjernika kao takva ne obvezuje.

U ono što je prikazano u tom videozapisu niste dužni vjerovati, a i bez toga videozapisa – ne samo iz Biblije nego i iz svih crkvenih dokumenata, posebno Katekizma Katoličke Crkve – i sami znate da smo kao vjernici pozvani i dužni svakodnevno se moliti

Dakle, u ono što je prikazano u tom videozapisu niste dužni vjerovati, a i bez toga videozapisa – ne samo iz Biblije nego i iz svih crkvenih dokumenata, posebno Katekizma Katoličke Crkve – i sami znate da smo kao vjernici pozvani i dužni svakodnevno se moliti, svaki dan biti spremni na osobno obraćenje, kajanje za vlastite propuste i grijehe, nastojanje da se popravimo i da budemo obzirniji prema drugima i vjerniji Bogu, da se svakoga dana žrtvujemo za druge i radeći i moleći.

Vrijeme se približilo

Možda biste baš to mogli reći i svojim prijateljima koji Vas uznemiravaju, kako kažete. Božja je poruka jasna, svima nama, pa ih pozovite da još jednom pročitaju »Eshatološku besjedu« iz Lukina evanđelja, gdje piše o prethodnim znacima: »I dok su neki razgovarali o Hramu, kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče: ‘Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.’ Upitaše ga: ‘Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?’ A on reče: ‘Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam’ i: ‘Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se.

Gladi i pošasti

Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.’ Tada im kaza: ‘Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba« (Lk 21, 5-10). Čuvajmo se, dakle, lažnih proroka i držimo se Isusove riječi iz istoga evanđelja: »Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega« (Lk 21, 36).